CIK
0

Samo tri stranke predale prijave za ovjeru za učešće na izborima

FENA
Samo tri političke stranke predale su do danas u 11.00 sati Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavu za ovjeru za učešće na općim izborima u oktobru.

Kako je Feni precizirala glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić, u petak u 17.00 sati ističe rok "za podnošenje prijava za ovjeru stranaka i nezavisnih kandidata za učešće na izborima".

Navela je da su stranke koje su do sada predale zahtjev, koji uključuje potpise građana, rješenje suda o registraciji, dokaz o uplati takse i spisak izbornih jedinica u kojima stranka namjerava podnijeti kandidatske liste, Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH), Bosanska stranka (BOSS) i novoformirana Stranka za narod BiH, čiji je lider Ramo Isak.

Glasnogovornik SDPBiH Damir Mašić je potvrdio Feni da će ova stranka imati kandidate za sve nivoe vlasti.

Dodao je da nema nikakve dileme da će kandidat SDPBiH za člana Predsjedništva BiH biti Željko Komšić, ali da je formalna unutarstranačka procedura o tome još u toku.

Ostale stranke koje je danas kontaktirala Fena namjeravaju zahtjev predati u četvrtak ili petak.

Glasnogovornica Saveza za bolju budućnost Edina Latif kazala je da je ova stranka sakupila potpise građana i svu potrebnu dokumentaciju te da će zahtjev CIK-u predati u petak.

Stranka demokratske akcije predat će zahtjev sutra, rekao je njen generalni sekretar Amir Zukić. SDA će na izborima imati kandidate za sve nivoe vlasti, uključujući člana Predsjedništva BiH. Zukić kaže da se ime kandidata SDA za člana Predsjedništva može očekivati u drugoj polovini juna.

I Naša stranka je sakupila sve potpise i sutra će predati zahtjev CIK-u, izjavio je njen glasnogovornik Peđa Kojović.

Naša stranka, međutim, neće imati kandidata za člana Predsjedništva BiH zbog diskriminatorskog načina biranja članova Predsjedništva BiH i neprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Finci-Sejdić", kazao je Kojović.