BiH
132

Samantha Power: Nikada ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Samantha Power održala je govor u sjedištu UN-a u New Yorku na centralnoj komemoraciji u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Power je na poseban način vezana za Bosnu i Hercegovinu iz koje je izvještavala tokom rata. U uvodnom dijelu svog govora, ambasadorica SAD-a se se zahvalila svima koji su došli u New York kako bi odali počast žrtvama genocida.

"Bila sam 24-godišnja reporterka u BiH kad su bosanski Srbi krenuli na Srebrenicu. Živjela sam u Sarajevu tokom brutalne opsade. U potpunosti sam upoznata sa užasom nacionalističkih snaga tvrdokornih bosanskih Srba na čelu sa Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem. Upoznata sam s onim šta su bili u stanju uraditi s ciljem etničkog čišćenja. Priznajem da nisam očekivala da će snage bosanskih Srba riješiti da istrijebe sve bosanske muškarce i dječake koje su držali u pritvoru. I nisam bio sama u tome podcjenjujući događaje koji su se odvijali", kazala je Power..

Ona je u to vrijeme bila novinarka Washington Posta i, kako kaže, nazvala je svog urednika kako bi mu saopštila da su srpske snage na korak od preuzimanja Srebrenice, tada zaštićene zone Ujedinjenih naroda.

"Nisam ga mogla uvjeriti da će Srebrenica pasti. 'Dobro', rekao je. 'Od svega što si mi rekla, ne vjerujem da će Srebrenica pasti večeras. Tek kad padne, imat ćemo priču', rekao mi je urednik", sjeća se Power.

Ona je u svom govoru naglasila da su svi trebali mnogo više uraditi da Srebrenica ne padne u ruke Ratka Mladića.

"Prije 20 godina Ratko Mladić se sigurno osjećao dobro. Osvojio je sigurno zonu UN-a bez mnogo borbe. Uvjerio je mirovnjake da mu predaju civile. Sjećam se snimka na kojem on miluje po glavi dječaka iz Srebrenice. Rekao mu je da se ne boji i da mu niko neće nauditi. Ratko Mladić je lagao. Ratko Mladić je lagao svim porodicama koje su se okupile oko UN-ove baze u Potočarima. Rekao je da se oni koji nisu uradili ništa loše nemaju čega bojati. Ali, smatrao je da su svi muškarci i dječaci Srebrenice krivi zbog toga što su muslimani. I naredio je ubistvo svakog od njih. Niko ko se nalazio u njegovom zarobljeništvu nije preživio. Jedini koji su preživjeli ovu sistematsku masovnu egzekuciju bili su oni koji su se skrili ispod tijela ubijenih komšija, članova porodice i prijatelja. Mislio je da se nikada neće suočiti sa pravdom", kazala je Power.

Danas, dodala je ona, Mladić se nalazi u Haškom tribunalu gdje mu se sudi, a protiv njega svjedoče žene koje su ostale bez svojih supruga i djece.

"Duga ruka pravde ga je pronašla i ne smijemo zaboraviti značenje toga", dodala je ona.

"Nikada ne smijemo zaboraviti genocid u Srebrenici. Uvijek moramo poštovati žrtve i ubijene", kazala je ambasadorica SAD-a u UN-u Samantha Power.