BiH
588

Salmir Kaplan fizički nasrnuo na Ivana Perića, u Stolac poslana i specijalna policija

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iz Operativnog centra MUP-a HNK za Klix.ba je potvrđeno da su u Stocu pojačane policijske snage te da se uskoro očekuje dolazak i specijalne policije. Iste informacije potvrđene su i na konferenciji za medije Centralne izborne komisije.

"Morali smo pojačati policijske snage da ne bi došlo do eskalacije sukoba. Uskoro će i specijalna jedinica dobiti uputstvo da se priključi specijalna policija", kažu za Klix.ba iz Operativnog centra MUP-a HNK.

Prema podacima MUP-a HNK, kandidat za načelnika Stoca fizički je nasrnuo na predsjednika Općinske izborne komisije Ivana Perića.

"Kažem vam, to su preliminarne informacije, sada ide istraga, ali sada tako stoje stvari", rekli su za Klix.ba iz Operativnog centra MUP-a HNK.

Kako Klix.ba saznaje, u prostorijama Općinske izborne komisije Stolac predsjednika OIK-a Ivana Perića napali su predsjednik OO SDA Stolac i kandidat za načelnika Salmir Kaplan i član SDA Ahmet Ljubović.

Poslije tog incidenta je pozvana hitna pomoć i predsjednik OIK-a je prevezen u Dom Zdravlja Stolac gdje mu rade dijagnostičke obrade.

Na biračkom mjestu Podrgrad 2. Kaplan je nogom u glavu udario Marija Raguža koji je izgubio svijest te je vozilom hitne pomoći zbog povreda prevezen u CUM Mostar na daljnju obradu. Kaplan je nakon toga razbacao sve izborne materijale po biračkom mjestu, a kutije koje su se nalazile na istom mjestu odnijeli su članovi SDA.

Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a, rekao je da jesigurnosna situacija narušena u poslijepodnevnim satima.

Šantić je rekao da je jedan od kandidata za načelnika došao u prostorije Općinske izborne komisije te nasrnuo na predsjednika i dva člana Izborne komisije. Dva člana su završila u bolnici, dok je jedan na kućnom liječenju. Šantić je potvrdio da su u Stolac upućeni i specijalci.

Iz CIK-a su, pozivajući se na informacije koje su dobili od načelnika Stoca, potvrdili da je Ivan Perić završio u bolnici te da je prekinut izborni proces. Iz CIK-a su naveli i da su "osobe sa kapuljačama na glavama" izuzele glasački materijal i uputile se u nepoznatom pravcu.

Salmir Kaplan za Klix.ba kaže da nije došlo do većih incidenata i da su morali reagirati jer se Bošnjacima u Stocu ponavlja 1993.

"Samo fali da nas odvode u logore. Te 1993. smo morali šutjeti na ovaj fašizam, ali sada ne moramo", kazao je Kaplan.

Iz CIK-a su rekli da će naknadno donijeti odluku o tome šta će biti sa izborima u Stocu. Postoji opcija da se izbori ponište na nekim izbornim mjestima ili u cijelom Stocu te da se zakažu novi. CIK još nema potpune podatke da li je prekinuto glasanje na svih 17 biračkih mjesta ili samo na nekim. Ono što je definitivno jeste da je Općinska izborna komisija van funkcije te da, ako su i biračka mjesta još otvorena, birački odbori ne mogu predati glasački materijal Općinskoj izbornoj komisiji.