BiH
20

Salkić: Vrijeme je da NSRS usvoji Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

Klix.ba
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik RS Ramiz Salkić rekao je danas u Banjoj Luci da će Narodnoj skupštini RS uputiti Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.

On je dodao kako je očekivao da će tu Rezoluciju uputiti predsjednik RS MIlorad Dodik, s obzirom na to da je bio u Potočarima i vidio razmjere počinjenog zločina, ali kako to nije učinjeno, naglasaio je Salkić, Rezoluciju će uputiti on.

"Red je da Narodna skupština RS usvoji ovu Rezoluciju i priključi se Evropskom parlamentu, koji je to već i učinio, kao i druge evropske ustanove. U ovoj Rezoluciji se govori o osudi svih zločina, a ne samo onoga počinjenog u Srebrenici. Izražavam duboko uvjerenje da je ovom Rezolucijom moguće ići ka miru i pomirenju. Potrebno je izvršiti personalizaciju zločina, jer na taj način može da se skine kolektivna odgovornost sa naroda", rekao je Salkić.

Na pitanje novinara da li pričom o Rezoluciji dan uoči održavanja izbora u SDA želi dobiti još poneki politički poen, Salkić odgovara da je to nepristojno pitanje, koje se ne smije postavljati.

"Potpuno je neumjesno dovoditi Rezoluciju u vezu sa bilo kojim političkim pitanjem. Rezolucija je moralni akt, a ne politički", tvrdi Salkić.