BiH
0

Salkić: Veliki broj primjedbi na izmjene izbornog zakona u RS-u

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić zatražio je danas da se općinske izborne komisije u RS-u formiraju tako da održavaju zastupljenost svih konstitutivnih naroda na osnovu posljednjeg popisa u BiH.

“Na taj način bi se izbjegle moguće manipulacije i malverzacije”, ukazao je Salkić.

Iznoseći uime stranke iz koje dolazi, SDA, primjedbe na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS-a, Salkić je pozvao Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a da odgovori da li su usaglasili sve članove s odlukama Centralne izborne komisije.

U obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a koja razmatra izmjene Izbornog zakona RS-a ukazao je i na određene suprotnosti u entitetskom, u odnosu na državni Izborni zakon, a o načinu dostavljanja izbornih rezultata od općinskih izbornih komisija.

On kaže da bi uvođenje još jedne istance ili nivoa usporilo taj proces i samo objavljivanje izbornih rezultata.

Salkić je naglasio i da je jedan od članova predloženog zakona u suprotnosti s Izbornim zakonom BiH i Zakonom o teritorijalnoj organizaciji, jer su pobrojani nazivi određenih općina koje ne poznaje državni zakon.

Mora se omogućiti da ne dolazi do zabune i problema na izborima, kazao je Salkić i dodao da se postavlja i pitanje ko će i na čiji zahtjev provesti odluke o broju odbornika u općinama.

Naime, u čak trideset jedinica lokalne samouprave broj odbornika u skupštinama bi se smanjio, devet bi se povećao.

Kao nelogičnost naveo je i to da postoje općine koje na 74 glasača imaju 11 odbornika, a isto toliko i one koje imaju 247 birača.

“Morao se pronaći način da ove općine postanu sastavni dio drugih lokalnih zajednica ili na neki drugi način, ali ovo nije održivo rješenje”, ukazao je potpredsjednik Narodne skupštine RS-a.

Nakon Salkića i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić uime svoje stranke SNSD-a predložio je amandman na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS, kojim bi se sadašnjih šest preuredilo u devet izbornih jedinica.

Predložene su i određene korekcije mandata.

Raprava o ovoj tački nije još okončana.

Prethodno su poslanici razmatrali prijedloge zakona o komunalnim djelatnostima i o zaštiti vazduha.

U nastavku zasjedanja bit će riječi o nacrtima ekonomske politike i budžeta RS-a za narednu godinu.