BiH
0

Salkić: Neprihvatljivi ultimatumi ministra Mutabdžije

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Ramiz Salkić ocijenio je apsolutno neprihvatljivim ultimativne zahtjeve ministra obrazovanja i kulture RS-a Gorana Mutabdžije, upućene roditeljima djece iz Konjević Polja, koji zahtijevaju da se njihova djeca obrazuju uz primjenu plana i programa za bosanski jezik.

Salkić smatra neprihvatljivim pokušaje ministra i Vlada RS-a da, kako je saopćio, prebace krivicu na roditelje, uz prijetnje da će jedini odgovorni za eventualni gubitak školske godine i druge posljedice biti roditelji bošnjačke djece u Konjević Polju, Vrbanjcima i drugim školama.

"Najveća odgovornost za odsustvovanje bošnjačke djece s nastave iz škola u Konjević Polju, Vrbanjcima i drugim mjestima i najodgovorniji za to što su njihovi roditelji prisiljeni na javne proteste pod šatorima ispred sjedišta OHR-a u Sarajevu upravo su ministar Mutabdžija, Vlada RS-a i direktori ovih škola koji krše važeće zakonske i ustavne odredbe. Oni će snositi i najveću odgovornost jer se arogantno postavljaju spram opravdanih zahtjeva koje jasno i transparentno roditelji iznose na sve relevantne adrese da se njihova djeca obrazuju na maternjem jeziku", ističe Salkić.

Mutabdžija, Vlada RS-a i direktkori škola u kojima djeca zbog ovih problema ne idu na nastavu, uz, kako navodi potpredsjednik entitetskog parlamenta, kršenje zakona i Ustava RS-a, nekažnjeno krše odredbe Evropske povelje o ljudskim pravima koja garantuje apsolutnu slobodu i prava djeteta.

"Nažalost, ovo su pokazatelji da u današnjem modernom svijetu postoje sistemi poput Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, u kojem se ljudska prava i prava djeteta u institucijama sistema nekažnjeno mogu kršiti na brutalan i bezobziran način. Njihov odnos, u ovom slučaju prema pravima djece, najilustrativnije pokazuje u kakvim uvjetima žive nesrbi u RS-u", ukazuje Salkić.

U takvom sistemu apsolutnu zaštitu prava i sloboda imaju, kako naglašava, pripadnici samo jednoga, srpskog naroda, što pokazuje i nedavni primjer efikasnog rješavanja zahtjeva roditelja učenika koji pohađaju nastavu u područnom odjeljenju Osnovne škole "Jovan Dučić“ u banjalučkom naselju Kuljani.