BiH
4

Salkić Jovičiću: Provokacije Bošnjaka postale pravilo ponašanja

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić, u povodu učestalih napada na Bošnjake i njihovu imovinu u RS-u uputio je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislavu Jovičiću.

"Učestale provokacije Bošnjaka, kojima se aludira na njihovu nacionalnost i vjersku pripadnost u posljednje vrijeme, gotovo da su postale pravilo ponašanja određenih grupa u Republici Srpskoj", navodi se u pismu upućenom ministru Jovičiću.

Salkić u pismu ministra Jovičića podsjeća na nekoliko incidenata koji su u nedavnom kratkom periodu izazvali žestoke osude javnosti: podmetanje vatre na kući porodice Nožinović u centru Zvornika, brutalni fizički napad na Nezira Dardagana u Zvorniku na putu do džamije gdje je trebao dostojanstveno obaviti bajram- namaz, javni pozivi na genocid i ponovne zločine nad Bošnjacima na srpskim slavljima u Bratuncu i Srebrenici, u značajnoj su mjeri doprinijeli porastu tenzija među Bošnjacima.

Salkić navodi da "zabrinjava činjenica da zvanične institucije vlasti u RS-u nemaju adekvatan odgovor na ove pojave, ali je i nedopustivo da MUPRS-a ne poduzima zakonom propisane radnje da se spriječi djelovanje onih kojima je cilj zaustavljenje demokratskih procesa i stvaranje plodnog tla za anarhiju i haos".

"Poštovani ministre, podsjećam Vas da su Bošnjaci u RS-u u ne tako davnoj prošlosti, u toku implementacije prava na povratak, bili izloženi brutalnim napadima s najtragičnijim posljedicama. Podsjećam Vas da je iz vatrenog oružja u porodičnoj kući u Vlasenici ubijena djevojčica Meliha Durić, da je u Mahali kod Kalesije nasmrt pretučen Muradif Alić, da je u Glogovoj kod Bratunca od postavljene bombe u porodičnom dvorištu poginuo Sejfudin Ahmetović, da je smrtno stradao Murat Badić u organizovanom napadu na vjernike koji su došli da proslave postavljanje temeljca za Ferhadiju džamiju u centru Banje Luke, a česti su bili fizički napadi na imovinu Islamske zajednice i privatnu imovinu Bošnjaka", navodi se u pismu.

Salkić ističe da "ove pojave iz prošlosti upozoravaju da je potrebno provesti ozbiljnu analizu stanja i poduzimati odlučne mjera radi njihovog suzbijanja".

"Također Vas podsjećam da većina ovih tragičnih događaja, napada i provokacija nisu rasvijetljeni i počinitelji nikada nisu izvedeni pred lice pravde. Pozivam Vas da poduzmete najodlučnije mjere na razotkrivanju svih počinitelja napada na Bošnjake i njihovu imovinu, te da učinite sve da budu otkriveni i procesuirani vinovnici i inicijatori brutalnih ubistava i drugih ozbiljnih ugrožavanja života i imovine, da bi se, na taj način, javnosti dalo do znanja da su svi jednaki pred zakonom i kako Bošnjaci, kao konstitutivan narod, nisu građani drugog reda u RS-u", stoji u pismu.

Salkić od ministra unutrašnjih poslova RS-a Radislava Jovičića zahtijeva da mu dostavi sve informacije o provedenim aktinostima na otkrivanju i procesuiranju počinitelja svih nerasvijetljenih ubistava i drugih napada na Bošnjake i njihovu imovinu u Republici Srpskoj, da ga izvijesti o poduzetim mjerama za procesuiranje nedavnih napada u Zvorniku, Bratuncu i Srebrenici, kao i da ga obavijesti koje ste mjere planirali radi preventivnog djelovanja radi sprječavanja sličnih pojava u budućnosti, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Narodne skupštine RS-a Ramiza Salkića.