BiH
6

Salkić: Bošnjačka djeca izgubila godinu, a općina nagradila osoblje škole u Kotor-Varoši

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić ocijenio je u izjavi za Agenciju Fena da je potpuno neprihvatljivo to što je Općina Kotor- Varoš jučer dodijelila Zlatnu povelju Osnovoj školi "Sveti Sava“ u Kotor-Varoši, u čijem je sastavu i istoimena Područna škola iz Vrbanjaca, u kojoj su bošnjačka djeca izgubila godinu jer im nije omogućeno da uče nacionalnu grupu predmeta.

"To samo pokazuje kakav je ambijent u kojima Bošnjaci žive u RS-u i u kojem bošnjačka djeca treba da pohađaju nastavu", rekao je Salkić.

Naveo je da to što je u ovoj osnovnoj školi uskraćeno pravo bošnjačke djece da izučavaju nastavu na bosanskom jeziku nije opredjeljenje samo te škole, već čitavog sistema ovog bh. entiteta.

"Želi se napraviti takav ambijent da je nemoguće tu živjeti drugima, osim Srbima", rekao je Salkić.

Umjesto da je, kaže, Općina Kotor-Varoš brinula o svim svojim građanima, bez obzira na to kako se zovu i kojem narodu pripadaju, lokalna vlast nijednom se nije oglasila u zaštiti prava djece na obrazovanje.

"Dati priznanje uposlenima u toj školi samo pokazuje da i u narednom periodu možemo očekivati iste probleme i u Kotor- Voroši i drugim mjestima ovog entiteta", rekao je Salkić u izjavi Agenciji Fena.

U područnoj školi “Sveti Sava” u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši ima 52,78 posto bošnjačke djece i u skladu sa zakonskim propisima tražili su da se uvede nacionalna grupa predmeta, što im nije udovoljeno.

Čitavu školsku godinu djeca nisu išla na nastavu i za njih je ova školska godina “izgubljena”.