BiH
0

Salkić: Ako NSRS ne prihvati moju Rezoluciju o Srebrenici, predložit će je Koalicija "Domovina"

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić najavio je danas da će, ukoliko dobije odgovor iz Narodne skupštine RS-a da nije imao pravo da kao potpredsjednik RS-a predloži na usvajanje Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici, izjašnjavanje o tom dokumentu inicirati Klub poslanika Koalicije "Domovina" u entitetskom parlamentu.

Nikada nećemo, istakao je, prestati insistirati na tome da se osudi genocid u Srebrenici.

"Vjerujemo da će doći vrijeme i ljudi koji će biti spremni da osude zločin genocida, a ne da podržavaju haške optuženike i da sve čine da ne osude genocid", kazao je Salkić.

Nazvao je licemjerenim neke tvrdnje iz RS-a da se suosjeća s žrtvama u Srebrenici, a da se istovremeno ne želi podržati Rezolucija.

"Oni koji već unaprijed odbijaju ovu Rezoluciju jasno govore sami o sebi, a to je da licemjerno u javnosti ponavljaju da oni suosjećaju s žrtvama, a zapravo sve čine da žrtve ne dožive satisfakciju, da najviši organi u ovom entitetu osude zločin genocida koji je počinjen u Srebrenici", rekao je Salkić.

Ističući da dobro poznaje Poslovnik Narodne skupšine RS-a i Ustav, Salkić je pojasnio da je Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici uputio kako bi ona bila usvojena, ali i da se pokaže da proceduralno potpredsjednici u entitetu RS gotovo da nemaju nikakve mogućnosti u odnosu na potpredsjednike u Federaciji BiH.

"Stoga se mora promijeniti Ustav RS-a, ako želimo da konstitutivni narodi i svi ostali budu suštinski ravnopravni, a ne samo formalno", naglasio je entitetski potpredsjednik.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici, koju je predložio potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić "nije u skladu s poslovnikom ni zakonom" te vladajuća koalicija neće pristati da se taj dokument razmatra u Narodnoj skupštini RS-a, odnosno uvrsti u dnevni red.