BiH
0

Salihović: Uskoro formiranje tima po uzoru na hrvatski USKOK

SRNA
Džakula i Salihović (Foto: SRNA)
Džakula i Salihović (Foto: SRNA)
Glavni tužilac BiH Goran Salihović najavio je da će Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, uskoro formirati tim po ugledu na USKOK u Hrvatskoj, kako bi došlo do određenih prijava za privredni i organizovani kriminal u BiH.

"Veoma brzo ćemo imati sastanak na ovu temu u Sarajevu ili u Banjoj Luci gdje bi pokušali da formiramo taj mali tim, koji bi bio operativan Tužilaštvu BiH gdje možemo ići na kvalitet samih prijava", rekao je Salihović danas novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mirom Džakulom.

Salihović je rekao da je sa rukovodstvom Uprave za indirektno oprezivanje BiH razgovarao o izvještajima protiv 2.000 firmi koje duguju 300 miliona KM poreza, preciziravši da je optužnica potvrđena za najveći predmet korupcije i privrednog kriminala "Kekerović", gdje su obuhvaćene 23 firme.

"Kekerović je na čelu spiska od tih 2.000 firmi i moramo zajednički odrediti koje su firme najveći dužnici, odnosno prioriteti za procesuiranje za BiH", istakao je Salihović.

On je rekao da ima dosta predmeta koji su u završnoj fazi, navodeći da će tu biti zvučnih imena i iznosa.

"Ako se otvori predmet 'Kekerović', on će voditi prema vrhu piramide, odnosno do najvećih privrednika, kriminalaca i političara. U ovoj fazi gdje je u ovom predmetu u Sudu BiH potvrđena optužnica vidjet ćemo da li se još neke stvari mogu izvući", zaključio je Salihović.

Direktor UIO BiH Miro Džakula rekao je novinarima da je sa glavnim tužiocem BiH razgovarao o aktuelnim temama i o onome šta će se raditi u budućnosti, navodeći da ne može iznositi detalje koji su povjerljivi.

"UIO BiH je opredeljena za rad sa Tužilaštvom BiH i za borbu protiv svih vidova organizovanog kriminala i suzbijanja korupcije, te povećanja odgovornosti zaposlenih u Upravi", kaže Džakula.