BiH
1

Salih Salihović izrađuje nevjerovatne replike bagera i kamiona

Klix.ba
Osamnaestogodišnjeg Saliha Salihovića iz Banovića godinama očaravaju radne mašine na ugljenokopu blizu njegove kuće. Upravo to ga je ponukalo da počne izrađivati replike kamiona i bagera. Svoju sobu pretvorio je u radionicu u kojoj svoje vizije pretvara u stvarnost.

Salih je gluhonijem, no to ga uopće ne sputava da razvija svoj talenat. On sate provodi u svojoj radionici, a njegove vjerne replike izazvale su veliku pažnju javnosti. Za mladića iz Banovića čuli su i čelni ljudi Rudnika mrkog uglja Banovići i Asocijaciji inovatora BiH koji su mu obećali pomoć.

Tinejdžer trenutno ide u srednju školu, a volio bi nakon toga upisati fakultet. Međutim, to nije jednostavno jer on ne čuje, zbog čega ne može pratiti predavanja, a sporazumijeva se znakovnim jezikom.

"Fakultet je mnogo težak za mene, jer ja ne razumijem komplikovane i stručne izraze. Sada polažem razliku predmeta za treći i četvrti razred srednje Mašinske škole", kazao je Salih u razgovoru sa novinarkom Azrom Mešić.

Sheme mašina koje pravi u svojoj radionici Salih pronalazi na internetu, a zatim od raznovrsnih materijala imrpovizuje dijelove.

"U početku sam isprobavao svaki pojedini dio spajajući ga na bateriju. Bio je to princip pokušaja i pogreške sve dok ne dobijem ono što sam zamislio", kazao je 18-godišnjak.

Svoj prvi bager je sklopio od drveta, ostataka laminata i starih igračaka. Njegova sestra Melisa istakla je da je još kao dijete Salih popravljao kućanske aparate.

"Salih je uvijek bio inteligentan i zanimljiv na neki svoj način", istakla je Melisa.

Mladić je dodao da u budućnosti ima namjeru da napravi bagere i kamione na daljinsko upravljanje.

No, osim što se bavi izradom replika radnih mašina, Salih se zalaže za provedbu zakona o upotrebi znakovnog jezika.

Istakao je da je njemu i osobama poput njega jako teško sporazumijevati se u javnim ustanovama.

"Najočitiji primjer je odlazak ljekaru, kada trebamo objasniti zbog čega smo došli, jer on ako ne poznaje znakove mi se ne možemo sporazumjeti", rekao je Salih.

On se nada da će se to promijeniti, jer on i ostale gluhe i nagluhe osobe trenutno nikakav posao ne mogu obaviti bez pomoći nekoga od članova porodice. A, kada bi se to promijenilo, on, ali i mnoge druge gluhe i nagluhe osobe, bi mogli studirati, a BiH bi imala koristi od njihovog znanja.