Minimalac 500 KM?
79

"Šakom i kapom": Kupuje li Dodik socijalni mir obećavanjem većih plaća čak i budžetskim korisnicima

S. Hambo
Foto: SNSD
Foto: SNSD
Vještački ili ne, Milorad Dodik i njegova stranka SNSD rade na pokretanju mjera za povećanje svih plaća, pa čak i budžetskim korisnicima. Da li time kupuje socijalni mir, skreće pažnju glasača sa duboke političke krize ili ne, za sada nije jasno. Ipak, izvjesno je da aktuelna vlast u RS-u ide po volji glasača i obećava ono što svi žele - veće plaće.

U jeku priče o dubokoj krizi na državnom nivou, gdje parlament ne zasjeda mjesecima, ne rapsravlja o ključnim pitanjima, ne donosi zakone, gdje nemamo formiranu novu vlast ni godinu dana nakon izbora, Milorad Dodik i SNSD u RS-u sve učestalije govore o povećanju plaća.

Iz pozicije građana u RS-u obećanja SNSD-a djeluju primamljivo, a očito je da Dodik i vlast u tom entitetu znaju kako djelovati u trenucima političke krize.

Iz te stranke napominju da je povećanje plaće usmjereno kao dio doprinosa vlasti za ostanak građana u našoj zemlji. Prije nekoliko dana Dodik je tako najavio da će prosječna plaća naredne godine biti 1.000 KM.

"Ljekari će imati za oko 200 KM veću plaću. Od Nove godine povećat ćemo plaće zaposlenima u obrazovanju, a bit će povećanja i u oblasti javne uprave tako što ćemo najniže plaće povisiti značajnije, a najviše blago, za jedan ili dva posto. Neke plaće, koje su bile 400 KM, bit će 600 KM", istakao je Dodik.

Potom je najavio i povećanje plaća budžetskim korisnicima, a prije svega zdravstvenim radnicima i ljekarima, kojima su obećane za 200 KM veće plaće.

SNSD najavljuje najnižu plaću 500 KM, plaće koje su bile 500 planiraju povećati za 20 posto, plaće od 500 do 1.000 KM za 10 posto, od 1.000 do 1.800 za 7 posto, a plaće više od 1.800 KM za 5 posto.

Nema mnogo objašnjenja iz kojih izvora finansiranja će vlast u RS-u osigurati povećanje plaća, već isključivo naredba Dodika koji će Vladi RS-a "predložiti" da od 1. januara osigura veće plaće budžetskim korisnicima.

Ukoliko imaju pokriće i ukoliko je povećanje izvodivo, najava vlasti u RS-u je za primjer. Ipak, ostaje da se vidi da li se vlast kasno sjetila da aktivno radi na zaustavljanju odlaska građana i da stvori ambijent vrijedan ostanka.