BiH
13

Sajam malih porodičnih firmi: Radio je 21 godinu u KTK Visoko, a danas štavi kožu kako bi preživio

Piše: Dž. Č.
Hajro Vejsil (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Hajro Vejsil (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Među mnoštvom štandova sa ljekovitim prehrambenim proizvodima, na današnjem sajmu malih porodičnih firmi u Sarajevu, koji traje do 18. marta, smjestio se i Visočanin Hajro Vejsil sa njegovim proizvodima štavljene kože.

Ovaj penzioner priča nam kako je 21 godinu radio za prerađivačku firmu KTK Visoko, a nakon što se firma raspala, počeo je sam štaviti kožu kako bi preživio.

"Mogu napraviti tepih, prostirku ili neki drugi proizvod od bilo kakve kože", rekao nam je Vejsil.

Na pitanje kako "ide" posao, Vejsil nam odgovara "penzionerski".

"Imao sam danas dvije, tri sitne mušterije. Najviše kupuju kožne prostirke za trosjede, dvosjede i fotelje. U zavisnosti od veličine proizvoda i vrste kože, cijene se kreću od 20 do 400 KM", pojašnjava nam Vejsil.

Na njegovom štandu zatekli smo jagnjeće, jareće, konjske i goveđe kožice, prostirke i tepihe. Kaže da sirovinu nabavlja u otkupnim stanicama, a onda kod kuće štavi.

Štavljenje je u principu postupak konzerviranja i obrade kože. Za razliku od sirove kože koja je samo sušena, štavljenje uključuje sredstva i postupke koja će kožu sačuvati i dati joj mekoću, savitljivost, elastičnost...

Vejsil će do kraja sajma prodavati svoje proizvode na Trgu Alije Izetbegovića u Sarajevu, a poziva sve građane da kupuju domaće proizvode i cijene domaću proizvodnju.