BiH
27

Sahrana akademika Vlatka Dolečeka na dan kada je trebao promovisati novu knjigu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Akademija nauka i umjetnosti (ANU BiH) BiH, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Društvo za robotiku BiH upriličili su danas u Sarajevu komemorativnu sjednicu povodom smrti akademika Vlatka Dolečeka, kojoj su prisustvovali članovi njegove porodice, kolege i prijatelji.

Pažljivo biranim riječima od njega su se oprostili i riječi utjehe članovima porodice Doleček uputili generalni sekretar ANU BiH Zijo Pašić, šef Katedre za mehaniku Mašinskog fakulteta Avdo Voloder te Isak Karabegović uime bh. Društva za robotiku.

Istaknut je doprinos akademika Dolečeka razvoju BiH i on kao pedagog, istaknuti naučnik i utjecajni društveni djelatnik koji je ostavio značajan trag u oblasti tehnike, nauke, visokog obrazovanja, razvoja naučne misli i organizacije nauke a njegov lik i djelo treba sačuvati s izuzetnim poštovanjem.

O akademiku Vlatku Dolečeku pisali su mnogi i u njegovoj knjizi nazvanoj "Ispunjeno obećanje", koja je trebalo da bude promovirana 15. decembra. Nažalost, toga dana bit će sahrana akademika Dolečeka, umjesto promocije njegove knjige.

Vlatko Doleček bio je akademski djelatnik, osnivač Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" i njen predsjednik (1995.-2002.), te predsjednik Društva za robotiku u BiH od 2003. godine. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (2001.) i većeg broja priznanja Sarajevskog univerziteta za uspjeh na postdiplomskom studiju i za znanstveno - pedagoški rad na Univerzitetu. Bio je član ANU BiH. Objavljivao je naučne radove, stručne studije, knjige i monografije.

Vlatko Doleček preminuo je 8. decembra, a bit će sahranjen u četvrtak, 15. decembra u 14 sati na groblju Bare u Sarajevu.