BiH
27

Šahović: Predsjedavanjem Vijećem Evrope konačno ćemo moći da promijenimo sliku o BiH

FENA
Evropski parlament
Evropski parlament
Ambasador Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope (VE) Almir Šahović smatra da je predsjedavanje Vijećem Evrope možda i najveći događaj na vanjskopolitičkom planu koji je dosad imala Bosna i Hercegovina.

"To je događaj koji se dešava jednom u jednoj generaciji i koji svaka država pokušava maksimalno iskoristiti ne samo zbog njene afirmacije na vanjsko-političkom planu, evropskim integracijama, nego i zbog generalne promocije svake države. To je ogroman događaj za našu državu i nadamo se da će istovremeno predstavljati i lijepu priču i afirmaciju o našoj državi", kazao je Šahović, gostujući u emisiji Interview 20 na BHT 1, te naglasio da dosadašnje pripreme idu dobro.

Smatra da je generalno za BiH najznačajnije da se, tokom realizacije predsjedavanja, pokaže kao ozbiljna zemlja i ozbiljan partner na međunarodnom planu, kao država koja je subjekt a ne objekt međunarodne politike i koja je sposobna koordinirati funkcioniranje jedne takve značajne organizacije.

Naše predsjedavanje, kako je kazao, znači generalno političko koordiniranje aktivnosti VE u narednih šest mjeseci, koje obuhvataju sve domene, sve oblasti života.

U povodu predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem Evrope koje počinje narednog mjeseca Šahović je kazao da će tim predsjedavanjem BiH na određeni način profitirati.

"Konačno ćemo moći da promijenimo sliku o BiH i poslati poruku da je, uprkos našim poteškoćama s kojima se suočavamo s vremena na vrijeme, BiH ozbiljan partner u međunarodnim, posebno evropskim odnosima i da zaslužuje kao i ostale države regije što brže približavanje EU", istaknuo je.

BiH će preuzimanje predsjedavanja obilježiti raznovrsnim sadržajima iz raznih oblasti, a u razgovoru koji je vođen u sjedištu VE u Strazburu Šahović je kazao, između ostalog, i to da će BiH biti prva država Vijeća Evrope koja predsjedava tom važnom međunarodnom institucijom, a ima čast da zasadi jedno drvo kao neku vrstu uspomene na "to naše prvo predsjedavanje".

"Naredni put možda ćemo imati priliku da predsjedavamo za 25 godina. To je događaj koji nastoji iskoristiti svaka od država članica", kazao je.

Šahović podsjeća da je prvobitno bila ideja da bude zasađeno drvo bukve, kao drvo koje je najčešće zastupljeno u BiH, ali da se od toga odustalo nakon analize klimatskih uvjeta i kvalitete zemljišta u Strazburu.

"Bukva se ne može primiti, pa će to najvjerojatnije biti jedan lijepi hrast a uz to zasadit ćemo i maslinu, kao simbol mira. Bit će zasađen u novom parku ljudskih prava, koji će dizajnirati mladi iz Evrope", kazao je Šahović.

Vijeće Evrope ima 47 država članica, Bosna i Hercegovina predsjedavat će tom važnom međunarodnom institucijom od maja do novembra ove godine. Predsjedavanje preuzima 19. maja od Belgije.