Ministarstvo sigurnosti
0

Sadović traži pojašnjenja

SRNA
Doskorašnji ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović uputio je danas pismo rukovodstvu Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućem Savjetu ministara BiH Nikoli Špiriću u kojem traži pismeno obavještenje da li je zakonito smijenjen.

Sadović u pismu proslijeđenom medijima podsjeća da je predsjedavajući Špirić 17. jula donio odluku o smjeni, koju je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine potvrdio na sjednici održanoj 22. jula.

"S obzirom da je po Ustavu BiH parlament BiH dvodoman i na preciznu odredbu člana 15 Zakona o Savjetu  ministara BiH i člana 2 odluke predsjedavajućeg Savjeta ministara  neophodno je da i Dom naroda Parlamentarne skupštine  BiH donese odluku o potvrdi smjene ministra, kako bi ona stupila na snagu", naveo je Sadović.

On napominje da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH do sada na dnevnom redu nije imao odluku o potvrđivanju odluke Predstavničkog doma o smjeni ministra bezbjednosti. 

"U ovoj situaciji potrebno mi je vaše jasno izjašnjenje radi daljeg zakonitog postupanja, jer je očigledno da se inicijatoru smjene toliko žurilo pa se pravi da  ne zna zakon i želi ga zaobići, što kao diplomirani  pravnik, predsjednik SDA Sulejman Tihić, a posebno kao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda nipošto ne bi smio raditi", navodi Sadović.

Prema njegovim riječima, iako ničim nije  doprinio ovoj neobičnoj situaciji  i nastoji da se, kako je naveo "ova farsa što prije završi",  unaprijed se izvinjava delegatima  Doma naroda ukoliko  im je "poremetio planove za godišnji odmor", jer će, kako pretpostavlja, "morati da održe još jednu sjednicu".

Predsjedništvo SDA je 14. jula donijelo odluku o poretanju procedure za smjenu Tarika Sadovića sa pozcije zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministra bezbjednosti.