BiH
0

Saddam od sutra u nadležnosti Iračana

NINA
Irački premijer Iyad Allawi izjavio je danas da će svrgnuti predsjednik Iraka Saddam Hussein sutra biti predan u nadležnost iračkim vlastima te da će se u četvrtak pojaviti pred iračkim istražnim sucem, što će predstavljati početak njegovog izvođenja pred lice pravde zbog počinjenih zločina.

Allawi je na prvoj konferenciji za novinare koju je održao od kada su jučer američke okupacijske vlasti prenijele suverenitet na iračku vladu, obećao javno suđenje na "kome će biti započet sudski proces protiv Saddama i drugih", javio je AP.

Saddam će se pojaviti pred istražnim sucem koji će razmotriti optužbe vezane za zlodjela tokom 23 godine duge vladavine.

Ipak, bivši irački predsjednik će ostati u zatvoru koji čuvaju Amerikanci, jer iračke vlasti još nemaju odgovarajući zatvorski smještaj za njega, objasnio je Allawi.

Saddam se nalazi pod američkim nadzorom od kada su ga okupacijske snage otkrile i uhitile 13. decembra prošle godine.

Irački premijer je rekao da će "optuženi imati pravo na pravne savjetnike" i da "optuženi neće morati svjedočiti jedni protiv drugih te da će se moći braniti šutnjom".

"Suđenje Saddamu i još jedanaestorici optuženih neće početi još mjesecima", rekao je premijer Allawi i zamolio irački narod da bude strpljiv.