BiH
0

SAD: Zahtjevi o Kosovu nerealni

FENA
Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković će se danas u Washingtonu susresti sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Stevenom Hadlyjem, a u posljednja tri dana sastao se i s brojim predstavnicima američkog Kongresa i administracije, uključujući američke zakonodavce, senatore Josepha Bidena, Richarda Lugara i Džordža Vojnovića, kao i podsekretara State Departmenta Nicholasa Burnsa.

Ni s jednog od sastanaka Drašković, kako sam kaže, ne nosi nikakave optimističke poruke.

"Haag je nepremostiva prepreka za uključenje u Partnerstvo za mir, za NATO, velika je opasnost za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, velika slabost za našu državnu poziciju oko Kosova. Da tome dodam i da se svuda zamjera, a Burns je to posebno podvukao, da su neki naši zahtjevi i stavovi povodom razgovora o budućem statusu Kosova nerealni i da štete ostvarivanju onoga što je realno", kazao je Drašković.

Na pitanje šta to američka strana konkretno smatra nerealnim kada su u pitanju zahtjevi Beograda, Drašković je odgovorio:

"Nerealni zahtjevi su po njima svi oni koji ne poštuju jedno od načela od vodećih principa Kontakt-grupe da u bilo čemu nema povratka na stanje prije 1999. godine. Smatra se, naime, da su ovi pregovori u jednom dijelu završeni i prije nego što su i počeli. Kad je u pitanju teritorijlani integritet i cjelovitost Srbije, ja sam svuda podsjećao da to nije nikakav rezultat stanja prije 10. juna 1999. godine, nego upravo rezultat stanja poslije tog datuma i da mi zbog toga insistiramo na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a".

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore ukazao je da je u svim razgovorima koje je vodio nastupao s pozicija da ponižena Srbija nikako ne može biti osnova za proevropska osjećanja u samoj Srbiji, niti takva Srbija može biti stabilna. Dodao je da se bez stabilnosti Srbije ne može razmišljati ni o stabilnom zapadnom Balkanu.

U Washingtonu su inače, kako je javio BBC, u četvrtak isped hotela Hilton gdje je održan tradicionalni molitveni doručak održane demonstracije oko 200 američkih građana porijeklom s Kosova koji su protestovali zbog kršenja prava Albanaca u Crnoj Gori.

Vlastima u Podgorici demonstranti su zamjerali, kako su isticali, progon Albanaca uz primjenu brutalne sile i uništavanja imovine.

Demonstranti su tražili da se iz Vlade Crne Gore povuku albanski predstavnici koji, kako su istakli, samo služe kao paravan.

Skup je organizirala Američko-albanska liga i nekoliko manjih organizacija.

Povod je bio, kako su saopštili, da se iskaže neslaganje s prisustvom crnogorske delegacije na molitvenom doručku.