BiH
0

SAD stipendira 356 bh. studenata

SRNA
Jonathan Moore
Jonathan Moore
Zamjenik ambasadora SAD u BiH Jonathan Moore rekao je danas da Amerika obezbjeđuje stipendije za 356 studente iz BiH, te da stipendira nekoliko stotina hiljada studenata iz svih zemalja svijeta.
Moore je sa mladima iz distrikta Brčko razgovarao o mogućnostima razmjene studenata, učenika i stručnih razmjena profesora između BiH i SAD, te o ulozi Američke ambasade i diplomata u BiH i širom svijeta.

Prema riječima Lejle Hogić, voditeljice Američkog kutka u Brčkom, za današnji razgovor ciljano su izabrani studenti Ekonomskog fakulteta u Brčkom, kao i srednjoškolci koji su za razmjenu pokazali veliko interesovanje i koji su već učesnici ovih programa američke ambasade.

"Trenutno iz Brčkog imamo jednog stipendistu, gimnazijalca, koji je u Americi od septembra, a u procesu se nalaze još dvoje srednjoškolaca koji su ušli u finalni krug i čekaju odgovor o tome da li će dobiti stipendiju", kaže Hogićeva.

Ona je pojasnila da postoji više različitih programa za dobijanje stipendija, počev od programa srednjoškolaca, koji mogu u Ameriku da odu na šest mjeseci ili godinu dana školovanja, što im se priznaje u BiH, do programa koji uključuju studente, apslovente, asistente, kao i profeseore, te ostale stručne razmjene.

Od 14. do 18. novembra obilježava se Sedmica međunarodnog obrazovanja.