Podrška i u budućnosti
1.2k

SAD odaju počast stanovnicima Sarajeva

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U petak 6. aprila obilježena je 20. godišnjica početka opsade Sarajeva, najduža opsada u modernoj historiji.

Tokom četiri duge godine srpske snage su bombardirale Sarajevo i snajperima pucali po stanovnicima multietničkog grada, ubivši 11.541. osobu. Muškarce, žene i djecu svih nacionalnosti.

Danas se prisjećamo svih njih, ističe se u saopćenju State Departmenta.

"Mi također odajemo počast otpornosti koju su pokazali stanovnici Sarajeva tokom opsade uz užasnu cijenu koju su platili, dok je međunarodna zajednica imala problema pronaći efikasan odgovor", stojiu saopćenju State Departmenta.

Na današnji dan 1992. godine Sjedinjene Države su priznale Bosnu i Hercegovinu kao suverenu i nezavisnu državu, čime je otpočelo prijateljstvo i saradnja koji su nastavljeni i danas, navodi se u saopćenju.

"Građani Bosne i Hercegovine mogu biti ponosni na sve što je njihova zemlja postigla u posljednja dva desetljeća. Bosna i Hercegovina nastoji aktivirati Akcijski plan o članstvu s NATO savezom, a potpisan je i Sporazum o stabilizaciji i udruživanju s Evropskom unijom."

Sjedinjene Države će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka punoj integraciji u euroatlanske i evropske institucije, navodi se u saopćenju State Departmenta, prenosi Aljazeera.