BiH
9

SAD hvali hutbu reisa Kavazovića protiv odlaska Bošnjaka na ratišta u Siriju!

NAP
Bosna i Hercegovina je nastavila sporo napredovati u povećanju kapaciteta za borbu protiv terorizma, a najveći izazov je ostalo preklapanje nadležnosti policijskih agencija, navodi se u najnovijem izvještaju State departmenta o borbi protiv terorizma u BiH koji je objavljen 30. aprila, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP)

"Utjecaj nasilnih islamističkih i ekstremističkih ideologija i regionalne nacionalističke nasilne ekstremističke grupe su izvori potencijalnih terorističkih prijetnji u BiH", navodi se u izvještaju prenosi NAP.

Poseban dio izvještaja se odnosi na ulogu vjerskih zajednica u borbu protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma. Ističe se zajednički rad sve četiri vjerske zajednice, islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske kroz Međureligijsko vijeće na promoviranju tolerancije i protiv nasilnog ekstremizma.

"Neki muslimanski lideri su bili posebno aktivni u tome. Reisu-l-ulema Islamske zajendice u BiH Husein ef. Kavazović je 23. avgusta 2013. kao odgovor na izvještaje o odlasku pojedinaca u Siriju održao hutbu koja je bila veoma zapažena i objavljena, a u kojoj je osudio prolijevanje krvi nevinih, svaki oblik nasilja i prijetnji. U isto vrijeme, on je ohrabrio vjernike da kritički promisle čijoj se vojski priključuju i čije oružje drže", navodi se u izvještaju prenosi NAP.

Udarna grupa za borbu protiv terorizma je, kako ističu stručnjaci State departmenta, uprkos problemima sa budžetom nastavila djelovati kako bi se poboljšala koodinacija između mnogih sigurnosnih i policijskih agencija, a BiH je ostala kooperativan partner SAD u borbi protiv terorizma.

"Preklapanje nadležnosti je posebno vidljivo u Sarajevu gdje tri policijske agencije imaju ulogu u odogovoru na terorističke incidente – SIPA, FUP i Kantonalna policija. Osim toga, tu je i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH koja je zadužena za osiguranje diplomatskih i javnih objekata. Ova institucija nema dovoljnu podršku bh. vlasti i međunarodnih organizacija", navedeno je u dokumentu za 2013. godinu koj je prije dva dana objavilo američko ministarstvo vanjskih poslova.

Bh. ministarstvo vanjskih poslova se konsultiralo sa svim nivoima vlasti kako bi se napravio bolji zakonski okvir za bolje koordinirani odgovor na moguže napada i njihovo spriječavanje.

Pominje se i zakon koji je inicirao bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a kojim se kriminalizira odlazak na strana ratišta.

Kao odgovor na relativno veliki broj Bošnjaka koji idu u borbe u Siriji, Radončić je predložio zakon koji kažnjava građane koji se vrate u BIH nakon što su se borili u nepriznatim stranim milicijama. Kažnjavaju se i oni koji organiziraju i regrutuju ljude u ove misije – navode iz State departmenta. Pominju se i presude teroristima Mevlidu Jašareviću i Harisu Čauševiću te ističe bolja saradnja sa Srbijom i Hrvatskom u 2013. godini, prenosi NAP.