Prioriteti za vakcine
221

Šabaredžović: I farmaceuti su zdravstveni radnici, zaraženi dolaze u apoteke

B. T.
Mirsad Šabaredžović (Foto: Facebook)
Mirsad Šabaredžović (Foto: Facebook)
Mirsad Šabaredžović, predsjednik Komore magistara farmacije Kantona Sarajevo reagirao je nakon što su se u javnosti pojavile nedoumice o tome koje profesije su među prioritetnim za vakcinisanje. Šabaredžović je podcrtao da su farmaceuti, također, zdravstveni radnici.
Iako su zdravstveni radnici prioritet, podsjetimo, ministar zdravstva KS Haris Vranić jučer je najavio da će tek u sljedećoj turi vakcinacije AstraZenecom biti vakcinisano oko stotinu apotekara.

"Ja, primarijus mr ph. specijalista farmakoekonomije, specijalista farmaceutske legislative, svjedočim da sam zvanje primarijus dobio kao zdravstveni radnik, magistar farmacije sa više od 50 objavljenih stručnih radova, a posebno za ostvarene uspješne rezultate na usavršavanju zdravstvenih radnika, kao i praktičnom doprinosu unaprjeđenja zdravstvene zaštite. Ukoliko neki ministar zdravstva dokaže da nisam zdravstveni radnik, jedan je već rekao da farmaceuti nisu, spreman sam svoj primarijat vratiti, jer mi je očito greškom dodijeljen", naveo je Šabaredžović na Facebooku.

Objasnio je da je radni vijek proveo u apoteci, koja je po zakonu zdravstvena ustanova. Podsjetio je i na Lisabonsku deklaraciju iz 2003. godine, koja je farmaceute definirala kao zdravstvene radnike. Naglasio je i da se u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH o farmaceutima govori kao zdravstvenim radnicima.

Naveo je da, prema njihovim istraživanjima, 30 posto pacijenata svoje zdravstvena potrebe završi u apoteci i ne opterećuje druge vidove primarne zdravstvene zaštite.

"Apotekarski sektor u FBiH uštedi 24 posto finansijskih sredstava državi sanirajući široki dijapazon oboljenja naših građana. Ne zna neinformisani ministar zdravstva da su apotekari bili na prvoj liniji a i sada su kada je pandemija Covid-19 u pitanju. U apoteku ulaze i zaraženi i nezaraženi da kupe vitamine, analgetike, antipiretike i ostale medikamente neophodne za liječenje od Covida-19", naveo je, između ostalog, Šabaredžović.

Kako je dodao, stoje na raspolaganju ukoliko neki ministar zdravstva želi šira obrazloženja o značaju farmaceutske zdravstvene zaštite za više od 1.500 farmaceuta iz 850 apoteka u FBiH. Samo u Kantonu Sarajevo, kako je naveo, ima više od 600 apotekara u 185 apoteka.