Pogledajte snimak
148

Sa FUCZ-om smo bili u misiji čišćenja jame od eksplozivnih sredstava na 40 metara dubine

N. V.
Sa timom Federalne uprave Civilne zaštite smo se spustili u jamu duboku 40 metara kako bi je očistili od eksplozivnih sredstava i omogućili nastavljanje speleoloških istraživanja u njoj.
Jama Hrustina kobila se nalazi u blizini sela Gračanica kod Živinica. U njoj su speleolozi prilikom istraživanja pronašli određenu količinu eksplozivnih sredstava.

Akcija čišćenja jame je trajala dva sata nakon čega je izvršeno uništavanje eksplozivnih sredstava, odnosno tri ručne bombe i dijelovi četvrte.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Klix.ba se zajedno sa specijaliziranim timom FUCZ-a koji čine speleolozi, tehničari za uklanjanje eksplozivnih sredstava iz KS i TK, spustio na 40 metara dubine kako bi zajedno pregledali dno jame i osigurali ga za dalje speleološko istraživanje.

Jedan od čanova ovog tima je bila i Žana Marijanović koja je nedavno sa članovima Speleološkog društva Herceg otkrila jedan od najvećih speleoloških objekata u BiH, jamu duboku 400 metara. O njoj i ovom pronalasku kod Mostara Klix ba je pisao ranije.

S obzirom na to da se radi o izuzezno tehnički složenom i sigurnosno zahtjevnom zadatku morale su biti poduzete strožije mjere opreza. Obavezni dio tima su bili i speleolog koji ima osnovna znanja o eksplozivnim napravama kao i tehničar za uklanjanje eksplozivnih sredstava koji ima znanja iz speleologije.

"Svaka tehnika koja se primjenjuje na ovakvim zadacima nosi svoju dozu opasnosti. Svako spuštanje u jamu s ciljem istraživanja ili neke druge akcije povlači određene rizike. Kada se spustite na dno jame nemate mogućnosti korekcije, sve morate iz prve uraditi tačno, precizno i sigurno", kazao je Sead Vrana, šef Odsjeka za neeskplodirana ubojita sredstva FUCZ-a objasnivši da "bilo kakva eksplozija u ovakvim skučenim prostorima izaziva mnogo teže posljedice nego na otvorenom."

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Spuštanje u ovakvu jamu za FUCZ nije svakodnevni zadatak iako ih u posljednje vrijeme sa popularizacijom speleologije ima sve više.

Prilikom istraživanja speleoloških objekata pronalaženje eksplozivnih sredstava je često, pogotovo u jamama koje su, prema riječima Vrane, oduvijek bile najčešće mjesto za odlaganje ovakvih sredstava mimo propisanih načina:

"Svako ko želi da se riješi nekog eksplozivnog sredstva na nezakonit način najčešće ga baci u neku prirodnu jamu tako da su one svojevrsni depoi neeksplodiranih ubojitih sredstava."

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Na području Tuzlanskog kantona ovo je treća jama koju je očistio specijalizirani tim FUCZ-a, a posla imaju i u drugim dijelovima BiH obzirom na to da veliki broj eksplozivnih sredstava bude pronađen i prilikom traženja nestalih iz prethodnog rata i ekshumacije posmrtnih ostataka.

Šef ovog Odsjeka kaže kako su do sada u raznim speleo-objektima pronalazili različita eksplozivna sredstva od ručnih do avionskih bombi, kao i raznovrsnu artiljerijsku municiju.