Žestoki odgovor
83

Ruska ambasada u Sarajevu ponovo napada Bećirovića: Čiji je on vazal

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini ponovo je napala člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića nakon njegove osude odluke predsjednika RS-a Milorada Dodika o prekidu odnosa sa diplomatama SAD-a i Velike Britanije u BiH.
Denis Bećirović je odluku Dodika nazvao tragikomičnom te pozvao zemlje članice Evropske unije da uvedu sankcije političkom rukovodstvu bh. entiteta RS za teška kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Nakon toga se oglasila ruska ambasada u odbranu Dodika i u svom prepoznatljivom stilu preokrenula činjenice i poručila da je zapravo Bećirović taj koji prijeti Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Denis Bećirović naziva ovu odluku tragikomičnom. Onda kako on karakterizuje svoju vlastitu odluku o prekidu kontakata sa Ambasadorom Rusije u Bosni i Hercegovini? Zar stvarno misli da je principijelna", upitali su.

U izjavi se navodi da smatraju "gnusnima" izraze uz pomoć kojih Bećirović opisuje Dodika.

"Čitajući 'djelo' Denisa Bećirovića, ne može se izbjeći postavljanja zakonitog pitanja: a čiji jeste vazal sam Denis Bećirović, kada on priča o 'proatlantskoj temi', o kojoj nema saglasnosti ni u Predsjedništvu BiH niti u čitavoj Bosni i Hercegovini. Izaziva bukvalno zaprepašćenje kada političar iz BiH poziva strane države da uvedu sankcije protiv svojeg – neka političkog oponenta – ali ipak protiv državljanina Bosne i Hercegovine. Zar je to suverena akcija? Više liči na sitno potkazivanje i dodvoravanje svojim zapadnim mentorima", naveli su.

Upozorenje Bećirovića Dodiku da "ako raspakuje Dejtonski mirovni sporazum, on mora znati da neće ugroziti postojanje hiljadugodišnje Bosne i Hercegovine, ali da hoće dovesti u pitanje postojanje nižih administrativno-teritorijalnih jedinica stvorenih 21. novembra 1995. godine" u ruskoj ambasadi su protumačili kao "sumnjivost postojanja tih administrativno-teritorijalnih jedinica.

"Ovo nije ništa drugo nego direktna prijetnja Dejtonskom Mirovnom sporazumu. Očekujemo od garanata Mirovnog sporazuma odlučnu i nedvosmislenu osudu ovakve antidejtonske izjave", naveli su iz ambasade.

Ovo nije prvi napad ruske ambasade na Denisa Bećirovića. Prije samo mjesec dana iz ambasade je stiglo upozorenje Bećiroviću da će se sramiti svojih odluka.

U augustu 2022. godine ruska ambasada je komentirala post SDP-a na Facebooku poručivši Bećiroviću dobrodošlicu u "tim ruskih igrača u BiH".