Trg Alije Izetbegovića
278

Ruglo u centru Sarajeva puni devet mjeseci, radovi neće biti nastavljeni još neko vrijeme

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Početkom augusta 2021. godine počela je sanacija Trga Alije Izetbegovića u centru Sarajeva. Osam mjeseci kasnije radovi nisu nastavljeni, a građanima je onemogućeno korištenje ovu javnu površinu.

Tim povodom pitali smo Općinu Stari Grad u kojoj fazi je postupak nastavka radova koji su obustavljeni u oktobru prošle godine odlukom Federalne uprave za inspekcijske poslove.

"Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo je odobrenje za rekonstrukciju trga koje je Općina Stari Grad zaprimila 15. marta 2022. godine. Ovo odobrenje bit će pravosnažno u roku od 30 dana, a radovi se mogu izvoditi tek po pravosnažnosti. U međuvremenu, Općina Stari Grad je pripremila postupak za izbor izvođača radova koji će se provoditi u tom periodu. Radovi nisu mogli biti nastavljeni prije dobijanja odobrenje i ispunjavanja svih zakonskih obaveza", naveli su.

Fotoreporter portala Klix.ba je razgovarao sa građanima u ulici Ferhadija i privrednicima koji imaju poslovne prostore na području ovog trga i svi su izrazili veliko ogorčenje neradom nadležnih organa te naglasili da ih apsolutno ne zanima ko je kriv jer je ovo sramota za glavni grad BiH.

Radovi su trebali biti okončani u septembru 2021. godine, a čini se da neće ni početi prije maja ove godine iako su iz Općine Stari Grad početkom decembra 2021. godine kazali kako su blizu rješenja za nastavak radova. Od tada su prošla skoro četiri mjeseca, a radovi još nisu ni blizu nastavka ako se u obzir uzme rok za pravosnažnost odluke, a zatim i tender za izbor izvođača radova.

Podsjetit ćemo da nakon prvog inspekcijskog nadzora, postupajući federalni inspektor u zapisniku nije konstatovao da je riječ o radovima za koje je potrebno odobrenje. Međutim Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je lobirala da postupajući inspektor obustavi radove, te naloži pribavljanje odobrenja koje izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Iz Općine su tada rekli da sumnjaju na zloupotrebu položaja i ovlaštenja predsjedavajućeg Komisija i federalnog inspektora.

Nakon toga je Općina Stari Grad je, prema smjernicama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pristupila izradi novog projekta za uređenje Trga oslobođenja-Alija Izetbegović, a prije tri dana su dobili i odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za rekonstrukciju trga.