BiH
11

Rudnik Kreka obilježio 130 godina postojanja: Status kopača crnog blaga sve gori

Piše: M. H.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Rudnici Kreka Tuzla slave jubilej 130 godina postojanja, a i Dan rudara.

Tim povodom danas su u Tuzli podijeljena priznanja za najbolje kopače crnog blaga, heroje mračnih jama.

Fikret Mehić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka, ocijenio je da situacija u rudnicima nije dobra, ali dodao i da optimistično očekuje promjene. Nada se da će naredna godina biti bolja zbog nove upravljačke strukture.

Ove godine u Kreki je iskopano 800.000 tona uglja. Mehić tvrdi da to nije dovoljno. Smatra da Kreka može i mora dati puno više.

Mersed Spahić više od 30 godina radi u Rudniku Šikulje u Lukavcu jedan je od nagrađenih rudara. Kaže da je rudarski hljeb težak.

"Pola mojih kolega rudara zaslužuje isto priznanje", kazao je Spahić i ocijenio da se status rudara nije poboljšao, već da je sve gori. "Mi smo prije dvije godine doživjeli veliku katastrofu, sve nam je bilo poplavljeno, ali rudari su se vratili i najbolji su dio preduzeća".

Poručio je da su ambicije rudara ovog rudnika da postanu najbolji rudnik u BiH.

Rudar Nermin Malkočević radi u Rudniku Mramor već 27 godina. On smatra da je svaki rudnik jednak, te da je to opasan posao.

"Ipak sam zadovoljan. Plata je takva kakva je. Važno je da je redovna", kazao je Malkočević. Prema njegovim riječima, rudari u ovom rudniku očekuju makar minimalna ulaganja.

Prve tone uglja u Rudniku Kreka eksploatisane su 1884. godine za potrebe Solane u Simin Hanu, nakon čega se izdvojio kao samostalna organizacija od kada i počinje njegov pravi razvoj.

U početku je imao 35 radnika, a sedmično je vađeno 50 tona uglja.

Značajna godina za ovaj rudnik bila je 1920. kada je u Husinskoj buni 7. 000 rudara krenulo u otpor protiv državne vlasti. Tone iskopanog uglja izgradile su Tuzlu, u kojoj je razvojem rudnika pokrenuta kompletna industrija, kao i privreda.