Nelegalni digitalni signal
0

RTRS zloupotrebljava državne resurse

Piše: A. Karadža
Radio televizija Republike Srpske (RTRS) je u odgovoru na nalog za obustavu emitovanja Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) odgovorila negativno što znači da će RAK pokrenuti proceduru vođenja slučaja, tražiće od stanice da se izjasni po navodima i na osnovu utvrđenih činjenica donijeće konačnu odluku, potvrdila je za Sarajevo-x.com Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Generalno govoreći, Zakon o komunikacijama BiH propisuje sankcije u rasponu od upozorenja, preko finansijskih kazni pa do oduzimanja dozvole.

"Međutim, naglašavamo, određena zakonska mjera se utvrđuje tek nakon što se utvrde sve činjenice. Također, želimo dodati da izricanje zabrane nikako ne znači onemogučavanje razvoja RTRS-a, niti politički pritisak na ovaj javni servis RS-a. Naprotiv, ovdje je riječ o poštivanju zakona jedne države koje sprovodi državna institucija. Apsurdno je tvrditi da Agencija sprječava razvoj bilo kojeg medija, jer podsjećamo, upravo je Agencija bila inicijator procesa uvođenja digitalnog zemaljskog emitovanja u BiH, zajedno sa Ministarstvom prometa i komunikacija BiH", saopšteno je iz RAK-a.

Podsjećamo da je RAK donio je nalog o izdavanju privremene mjere, jer se utvrdilo da Radio televizija Republike Srpske (RTRS) nelegalno emituje TV program preko digitalnog predajnika kod Banja Luke.

"Nalaže se Radio televiziji Republike Srpske da odmah, a najkasnije u roku od 24 sata po prijemu ovog Naloga obustavi nelegalno emitovanje na gore navedenom kanalu na lokaciji Banja Luka – Pobrđe, te da o izvršenim radnjama bez odlaganja, a najkasnije u roku od 24 sati od izvršavanja naloga, pismeno obavijesti Regulatornu agenciju za komunikacije", stajalo je u nalogu o izdavanju privremene mjere RAK-a.

Međutim, generalni direktor RTRS-a, Dragan Davidović izjavio da ova medijska kuća neće obustaviti emitovanje digitalnog predajnika u Banja Luci po nalogu RAK-a, već će nastaviti sa daljim razvojem digitalne tehnologije u skladu sa evropskim standardima i Strategijom prelaska sa analogne na digitalno zemaljsku radio difuziju u BiH.