BiH
22

RS podilazi Putinu i Rusima: Kako je Boris Tučić danima blokirao izvoz oružja iz BiH

Piše: A. Džano
Boris Tučić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Boris Tučić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Boris Tučić (SNSD) jučer je podnio ostavku. U šturom objašnjenju nakon tog poteza, Tučić je spomenuo i navodno dovođenje u pitanje “odnosa BiH sa nekim od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, ali i investitora u BiH”, u čemu, kako kaže, nije želio učestvovati. Portal Klix.ba otkriva šta se zapravo krije iza ove ostavke.

Od ranije je poznato da je bosanskohercegovački izvoz na veoma niskim granama, a svaki proizvod koji bh. kompanije uspiju plasirati na inozemno tržište od velike je važnosti za domaću ekonomiju.

Grupacija UNIS, koja koordinira proizvodnju i prodaju bh. oružja u svijetu, je jedna od domaćih kompanija potpuno orijentirana na izvoz. Upravo rad ove kompanije nedavno je opstruirao ministar Tučić tako što je, iako je kompanija uredno pripremila svu dokumentaciju, spriječio izvoz bh. proizvoda u Ukrajinu.

Vrijednost ovog posla je nevjerovatnih 10 miliona KM. Sada je ovaj ugovor ugrožen "zahvaljujući" dokonom ministru Borisu Tučiću.

Naime, uredno pripremljena dokumentacija po predmetu izvoza naoružanja i vojne opreme u Ukrajinu danima je stajala na stolu u kabinetu ministra Tučića, koju je on odbijao potpisati.

Nalog je došao iz manjeg bh. entiteta Republika Srpska. Stranački šef Milorad Dodik sve je vrijeme davao upute Tučiću da ne potpisuje dokumentaciju.

U jučerašnjem medijskom istupu Dodik je ustvrdio da se Tučić vodio principom "da mi ne bismo trebali učestvovati u isporuci oružja zemlji koja ratuje s Rusijom".

Zatim je istakao i da je Rusija jasno rekla šta misli o toj isporuci i da za BiH, odnosno RS, ne bi bilo dobro da u tome učestvuje.

Podsjetimo, Dodik za finansijski spas RS-a računa na ruske kredite koji su ranije dogovoreni, te stoga ne iznenađuje njegovo instruiranje Tučića da spriječi izvoz oružja u Ukrajinu.

S druge strane, u grupaciji UNIS su razočarani opstruiranjem državnog ministra u ostavci, koji bi trebao, za plaću koju prima od iste te države, štititi interese domaće proizvodnje, a ne raditi protiv njih.

Iz ove kompanije su najavili i podnošenje krivične prijave protiv Tučića ukoliko grupacija ne dobije potrebnu dozvolu za izvoz oružja.