Nekadašnji logor Uzamnice
33

RS namjerava dodijeliti 450.000 metara kvadratnih državne imovine Višegradu

S. Š. U.
Lokacija se nalazi u blizini hidroelektrane Višegrad (Foto: H. M./Klix.ba)
Lokacija se nalazi u blizini hidroelektrane Višegrad (Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon što je Vlada Republike Srpske prenijela vlasništvo nad 300.000 kvadratnih metara zemljišta državne imovine BiH na grad Doboj, isto bi se moglo dogoditi u Višegradu.
Ranije ovoga mjeseca Pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica posjetio je opštinu Višegrad i sa načelnikom Mladenom Đurevićem razgovarao o prenosu vlasništva sa RS na tu opštinu nad više od 450.000 metara kvadratnih i objekta na području Uzamnice. Cilj su ponovno, navodni investicioni projekti.

Pravobranilac RS naveo je da je Vlada Republike Srpske donijela odluku, te da je razgovarano o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

On je također istakao da su uopštini Višegrad "iako radeći u turbulentnim političkim uslovima" uspjeli da na profesionalan način obave veliki posao na tom planu.

"Opština Višegrad bi trebala biti primjer za sve druge opštine od Trebinja do Ribnika jer je to neophodan uslov za Vladu da prebaci zemljište u vlasništvo lokalnih zajednica kako bi se mogla izvršiti promjena namjene toga zemljišta", rekao je Govedrica.

Đurević je istakao da je lokacija Uzamnica u neposrednoj blizini hidroelektrane "Višegrad" veoma značajna s obzirom na to da Višegrad nema površine koju bi mogao koristiti za privredne svrhe.

Lokacija Uzamnice i Uzavničkog potoka

Lokacija Uzamnice je bivša kasarna i vojno skladište JNA, a tokom agresije na BiH postala je koncentracioni logor odakle su zatočeni muškarci upućivani u Srbiju nakon čega im se gubi svaki trag.

Zemljište se nalazi blizu hidroelektrane Višegrad, a Uzavnički potok protiče pored kasarni Uzamnice gdje se nekada služio vojni rok, 500 metara vazdušne linije od hidroelektrane.

Namjera vlasti u RS-u da "dodjeljuju imovinu" jedinicama lokalne samouprave, osim što je direktno kršenje odluka Ustavnog suda BiH, na žalost i potvrđuje da je veliki dio imovine BiH prenesen u vlasništvo entiteta, a nije poznato da je bilo ko od političkih subjekata podnio krivičnu prijavu za takve radnje.

Zbog namjere Vlade RS-a da predloži Narodnoj skupštini RS-a zaključke po kojima bi se dio krivice za prisvajanje državne imovine raspršio na to kolektivno tijelo umjesto ostao na pojedincima, daje svim probosanskim snagama jedinstvenu šansu da što prije poduzmu radnje na zaštiti imovine BiH.