Prvi maj u Tuzli
1

Roštiljska gozba na Mačkovcu, Ilinčici, Bistarcu...

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Centralna prvomajska manifestacija u Tuzlanskom kantonu priređena je na izletištu Mačkovac kod Banovića. Više hiljada građana Tuzlanskog kantona uživalo je u bogatom zabavnom programu, a nakon pjesme i odigranih narodnih kola prionulo se na roštilj i druge delikatese.

Organizator se kao i svake godine potrudio da organizuje nagradne igre, a njima se najviše obradovala omladina koja je svim silama željela ostvariti pobjedu u priređenim igrama. Roštiljska gozba organizovana je i na uzvišenju Ilinčica kod Tuzle. Od ranih jutarnjih sati dolazili su građani kako bi zauzeli što bolje mjesto, po mogućnosti ono odakle se najbolje vidi “slani grad”.

Jezero Bistarac na razmeđu općina Tuzla i Lukavac privuklo je veliki broj građana Tuzlanskog kantona. U prirodnom ambijentu, na drugim lokacijama, obilježen je Praznik rada. Nezaobilazan je bio roštilj, a prodavači u Tuzli kažu kako su tokom jučerašnjeg i dananjeg dana prodali sve zalihe alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Posmatrač sa strane zaključio bi kako u Tuzlanskom kantonu cvjeta privreda. No, stvarnost je potpuno drugačija. Broj nezaposlenih se bliži cifri od 100.000, a kako godine prolaze sve ja manje razloga za proslavljanje radničkog praznika.