Dobrobit djece
21

Roditelji Zavoda Mjedenica traže ostavku direktorice Čakal: Povjerenje je narušeno

N. V.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Roditelji i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo već neko vrijeme traže da internat u Mjedenici počne raditi te da u ovom zavodu časovi traju 40 minuta.

Rukovodstvo to nije željelo uraditi, a zbog narušenog povjerenja, kako kažu, roditelji traže i da direktorica Mirsada Čakal ode s pozicije. U sklopu Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica se nalazi i internat koji već sedam mjeseci ne radi, a djeca koja ga pohađaju trpe ogromnu štetu.

Početkom ovog mjeseca Ministarstvo obrazovanja je dalo preporuku za početak rada internata i vraćanje časova u Mjedenici na uobičajenih 40 minuta. Internat je trebalo da počne raditi početkom ove sedmice, no uprava zavoda je odlučila da za tim nema potrebe. Nakon toga je ministar Anis Krivić donio obavezujuću odluku u skladu s ranijom preporukom.

Odluka Ministarstva obrazovanja KS
Odluka Ministarstva obrazovanja KS

Resorni ministar nam je kazao da ne postoje nikakve epidemiološke prepreke da internat ne radi, kao i to da časovi budu održavani 40 minuta (trenutno su časovi 30 minuta).

"Oni su osigurali poštivanje epidemioloških mjera za ostalu djecu koja dolaze u školu, ne vidim zbog čega to ne urade i kada je u pitanju internat", rekao je Krivić.

S obzirom na preporuke resornog ministarstva i na stalne apele roditelja nejasne su odluke direktorice zavoda Mirsade Čakal o odgađanju početka rada internata, a pogotovo kada se uzme u obzir da drugi internati poput onog u Medresi sasvim normalno rade s početkom školske godine.

Roditelji djece s poteškoćama već neko vrijeme ukazuju na to da je za njihovu djecu teško organizovati nastavu na daljinu i da su njima potrebni stručnjaci i fizička nastava kako bi mogli ostvariti napredak. Također se protive skraćivanju časova na 30 minuta, a ustrajnost da svojoj djeci osiguraju ono što im je nužno, odnosno obrazovanje koje uredno plaćaju, a ne dobijaju, nazivaju borbom.

"Mi sigurno nećemo odustati dok svako dijete u Mjedenici, ali i drugim centrima ne bude dobilo podršku koju zaslužuje", poručio je Edo Čelebić, predsjednik Vijeća roditelja Zavoda Mjedenica.

Oni, kako navode, zbog brojnih manjkavosti i nerazumijevanja potreba djece, pogotovo u proteklom periodu traže ostavku direktorice zavoda.

"Povjerenje između roditelja i rukovodstva zavoda je znatno narušeno. Ako direktorica nije u stanju da rukovodi procesima unutar Zavoda i ako nema namjeru da roditelje shvati kao partnere, a proteklih dana nas je u to uvjerila, časno bi bilo da odstupi", rekao je Čelebić.

On je još dodao da mu je drago i da su roditelji zahvalni što je resorni ministar u KS prepoznao potrebe djece i nakon preporuke koju rukovodstvo Mjedenice nije ispoštovalo, donio i obavezujuću odluku o održavanju časova 40 minuta i radu internata.