BiH
223

Roditelji djevojčice koja je prijavila pokušaj otmice u Zenici: Da našeg djeteta nema, tek bi nas onda svi ozbiljno shvatili

Piše: E. M.
Kemal Dilaver (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kemal Dilaver (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Dok policija prikuplja informacije o mogućem pokušaju otmice, u zeničkom prigradskom naselju Gradišće u porodičnoj kući djevojčice koja je, prema riječima roditelja Nure i Kemala Dilaver uspjela pobjeći otmičarima, vlada veliki strah.

Dva dana nakon događaja koji je uznemirio ovu porodicu, ali i cijelu bh. javnost, ekipa portala Klix.ba posjetila je dom porodice Dilaver. Proteklih dana otac Kemal i majka Nura pod velikim su pritiskom dok policija pokušava utvrditi istinitost navoda da je njihova kćerka bila oteta. Već danima ne spavaju. Sva rodbina je pod traumom, ali najviše djevojčica.

Otac Kemal nam je ispričao da se tog jutra kada je saznao za cijeli slučaj vraćao s posla i da ga je sin obavijestio šta se desilo.

Požalio se na neprofesionalnost pojedinih policijskih službenika u Policijskoj upravi Zenica koji su ga ispitivali.

Djevojčica nije bila sklona problemima

Dodaje i da ga je iznenadilo što je u jednom trenutku psiholog koji je bio angažovan na slučaju napustio sobu za ispitivanje pa je djevojčica bila bez nadzora sa policijskim službenicima, iako je sa njom kao maloljetnom osobom pri ispitivanju morala prisustvovati stručna osoba. Tvrde da je na nju vršen pritisak. Majka Nura je istakla kako su policijski službenici prilikom ispitivanja pokušali da slučaj zatvore zaključkom kako je njihova kćerka sve izmislila.

"Poznajem svoje dijete, a razrednica koja joj je pet godina predavala o njoj ima samo riječi hvale. Svako bi rekao da je njegovo dijete najbolje, ali eto učiteljica koja je sa njom provodila vrijeme kaže da moje dijete nije takvo da izaziva probleme i odlična je u školi bila", izjavio je Kemal te dodao da njegova kćerka ima velike traume zbog čega slabo spava, jede i ima napade panike.

Policija ispred škole u Tetovu (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Policija ispred škole u Tetovu (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

Poručio je i da svoje dijete do daljnjeg neće slati u školu.

"Ja nisam psiholog, ali ću svoje dijete liječiti jer joj je to potrebno. U školu neće ići dok se ne poduzmu adekvatni uslovi za školovanje. Ministar prosvjete je kriv što moje dijete nema adekvatne uslove. Za tri mjeseca odmora nije uspio popraviti školu u kojoj djeca borave svaki dan. Ja sam se namučio da moje dijete ima školski pribor, a on je dužan da sve ostalo obezbijediti", smatra Kemal.

Roditelje vrijeđaju osude javnosti

Nura kroz suze kaže kako je posebno vrijeđaju osude pojedinaca da je sve izmišljeno.

"Samo kažem dabogda svi oni doživjeli ovo što sam ja doživjela. Komentari nas bole. Ja sam odmah prvog dana morala ljekaru otići. Niko to ne razumije...", izjavila je uplakana majka.

Djevojčica im je kazala da je tog kobnog jutra izašla iz autobusa u Tetovu i krenula prema školi, kada su je uhvatile dvije nepoznate osobe, začepile joj usta i strpale je u kombi. Kada su zaustavili kombi u namjeri da pokušaju oteti još jednu djevojčicu, ona je kazala da je uspjela pobjeći iz vozila i sakriti se.

Djevojčicin otac kaže da ona nije nigdje navela da poznaje drugu curicu te da je u izjavi rekla samo da je vidjela kako nosi novčanik i u trenutku kada se kombi zaustavio da je ona istrčala.

"Nije rekla da zna ko je, niti da je vidjela da su je stavili u kombi. Izjava mog djeteta je da su nju ubacili, u međuvremenu stali u namjeri da u putu i drugu osobu da ubace u kombi, a ona je istrčala i sakrila se. Oni bi sve ovo ozbiljno shvatili tek kada mog djeteta ne bi bilo. Onda bi povjerovali i počeli radili na nekim stvarima. Sada se ograđuju da bi se sve stišalo i zaključio slučaj. Njih nije briga kako je nama, ne interesuje ih", ogorčen je Kemal.

U policiji i Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona kažu da istražuju slučaj, ali da još uvijek nemaju nikakvih informacija za javnost.