BiH
0

Rješenja za novi grb RS-a na dodatnim korekcijama

FENA
Od devet rješenja koja su pristigla na javni konkurs za izbor novog grba Republike Srpske i izabrana u uži izbor, tri prijedloga su odabrana kao moguća, ali je i na njima potrebno izvršiti određene korekcije, zaključeno je danas na sjednici Komisije za utvrđivanje simbola RS-a.

Ne želeći da precizira detalje ta tri rješenja dok se ne dobije konačan prijedlog, predsjednik Komisije za utvrđivanje simbola RS-a Igor Radojičić saopćio je da su se autori koristili iskustvima iz dosadašnjeg grba, historijskim naslijeđem s ovih prostora i predstavljanjem tri konstitutivna naroda.

Jedan od uvjeta konkursa je bio da Komisija može od autora zatražiti da koriguje predloženo rješenje ukoliko smatra da je to potrebno.

Rasprava o korekcijama koje treba uraditi u moguća tri rješenja novog grba prekinuta je danas i bit će nastavljena naredne sedmice, jer je bilo, kazao je Radojičić, dosta različitih prijedloga za sva tri rješenja.

On nije isključio mogućnost da se Komisija, ukoliko ne bude zadovoljna s ova tri rješenja i nakon korekcije, vrati na neko od pristiglih rješenja na konkursu za grb RS-a.

Radojičić očekuje da će se prijedlog ili njih više za novi grb moći naći pred Narodnom skupštinom na narednom zasjedanju, odnosno da bi Komisija svoj dio posla trebalo da završi do kraja mjeseca ili će zatražiti produženje mandata za rad za svega desetak dana.