VSTV
0

Rješavanje zaostalih komunalnih predmeta

FENA
U okviru projekta za rješavanja pitanja velikog broja zaostalih komunalnih predmeta, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTVBiH) je za predstavnike medija danas organiziralo prezentaciju iskustava iz Hrvatske u rješavanju ovog problema kroz "Projekat za uvođenje jedinstvene uplatnice.

Posjeta stručnjaka iz Hrvatske je jedna od niza aktivnosti koje provodi VSTVBiH u okviru Projekta za smanjenje broja neriješenih predmeta u sudovima u BiH.

"Projekt za uvođenje jedinstvene uplatnice" su predstavili Ksenija Kovač iz Agencije za podršku informacijskim sistemima i tehnologijama (APIS) i Stipo Tojčić, izvršni dopredsjednik Zagrebačkog holdinga, preduzeća koje je prije četiri godine objedinilo sva gradska preduzeća u Zagrebu.

Gosti iz Hrvatske su predstavili svoja iskustva u realizaciji pomenutog projekta, kojim su putem jedinstvene uplatnice troškovi uplate pojedinačnih uplatnica bitno umanjeni, a naplata komunalnih usluga povećana za 10 miliona eura godišnje u gradu Zagrebu.

Posebna prezentacija iskustava iz Hrvatske će biti održana 2. jula u prostorijama Općine Centar Sarajevo na koju su pozvani premijer Vlade Kantona Sarajeva, ministri nadležnih ministarstava, zastupnici Skupštine Kantona i direktori JKP-a.

Domaćin ove prezentacije je Abid Jusić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici udruženja komunalne privrede pri Privrednoj komori Republike Srpske u Banja Luci će imati priliku da se upoznaju s ove prezentacije u narednom periodu.

S obzirom kako rješavanje komunalnih predmeta u najvećoj mjeri opterećuje bosanskohercegovačko pravosuđe pozitivna iskustva iz Republike Hrvatske sigurno će mnogo pomoći a Visoko sudsko i tužilačko vijeće će nastojati iskoristiti sve mogućnosti i primjere dobre prakse u svrhu veće efikasnosti rada sudova u BiH, saopćeno je.