BiH
0

Rješavanje problema registracije lijekova

FENA
Sastanak između Udruženja stranih proizvođača lijekova u BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva održan je danas u Sarajevu na inicijativu KPMG B-H d.o.o. (KPMG B-H), a u saradnji sa Američkom privrednom komorom BiH (AmCham BiH).

Predsjednik Udruženja stranih proizvođača lijekova u BiH Nedžad Kečo predstavio je najaktuelnija pitanja s kojima se trenutno susreću farmaceutske kompanije prilikom registracije lijekova u BiH, a koja mogu usporiti registraciju novih i re-izdavanje registracija za lijekove koji već postoje na tržištu BiH.

Direktorica KPMG B-H Manal Bećirbegović izjavila je da je inicijativa KPMG-a B-H odgovor na probleme s kojim se susreću farmaceutske kompanije koje djeluju na teritoriji BiH nakon usvajanja i implementacije Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH.

  • Naša cilj bio je otvoriti dijalog unutar struke i vjerujem da smo u tome uspjeli, kazala je ona.

Nataša Grubeša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, sa predstavnicima farmaceuta razgovarala je o svim otvorenim pitanjima, te je naglasila da državna Agencija počinje sa radom 1. maja preuzimanjem uposlenika, opreme i arhive entitetskih institucija koje su do stupanja na snagu Zakona obavljale poslove iz ove oblasti.

  • Uspostava državne Agencije značajan je benefit za jedinstveno tržište lijekova BiH, farmaceutsku industriju, ali prije svega pacijente u cijeloj BiH kojima se mora osigurati dostupnost kvalitetnim, sigurnim i efikasnim lijekovima, izjavila je Grubeša, koja je odgovorila na pitanja zainteresiranih koja se odnose na tijela Agencije, način njenog rada i ustroja, pitanja usklađivanja postojećih propisa za proizvodnju i velepromet lijekova, kao i propisa za stavljanje lijekova u promet, saopćeno je iz AmCham-a.