BiH
30

Riješen problem finansiranja Grada Sarajeva: Manje novca za kantone, posebno za KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, utvrđenom na današnjoj sjednici Vlade FBiH i upućenom u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku, jedna od novina je da je za financiranje funkcija kantona propisano 51,23 posto, umjesto dosadašnjih 51,48 posto od prihoda s Jedinstvenog računa.

Dodana je i odredba da je za financiranje funkcija Grada Sarajeva namijenjeno 0,25 posto prihoda. Također, promijenjen je s 2,0000 na 1,9658 koeficijent koji odražava posebne potrebe Kantona Sarajevo.

Ključni razlog za hitnu parlamentarnu proceduru je taj što je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona sukladan presudi Ustavnog suda Federacije BiH od 10. 6. 2015. godine, kojom je utvrđena povreda prava na lokalnu samoupravu Grada Sarajeva zagarantirana odredbama Ustava Federacije BiH, Europske povelje o lokalnoj samoupravi, te Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji BiH. Temeljem novog zakonskog rješenja, Grad Sarajevo se uključuje u izravnu raspodjelu prihoda od indirektnih poreza prikupljenih na Jedinstvenom računu.

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona, u izravnu raspodjelu prihoda od neizravnih poreza uključene su sve općine Kantona Sarajevo kojima su do sada pripadajuća sredstva po osnovu neizravnih poreza transferirana iz budžeta Kantona Sarajevo. Na ovaj način su općine Kantona Sarajevo dovedene u ravnopravan položaj sa ostalima u Federaciji BiH.

S obzirom na kompleksnost funkcioniranja sistema jedinstvenog računa i raspodjele prihoda između korisnika u Federaciji BiH, predloženo usaglašeno rješenje je rezultat dvogodišnjeg rada međuresorne radne skupine za analizu i pripremu rješenja u oblasti pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.