BiH
8

Rijeka Vrbas odnijela pješački most u Priječanima

SRNA
Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović rekao je večeras Srni da se na području grada pogoršava stanje, rijeka Vrbas je odnijela pješački most u naselju Priječani, a saobraćaj je obustavljen na mostu preko ove rijeke u naselju Trn.

"Naselje Priječani je zbog toga potpuno odsječeno sa te strane. U toku noći može biti problema u tom naselju, jer prijeti da se rijeka Vrbas izlije, što može ugroziti i naselje Trapisti i Zavod za rehabilitaciju Miroslav Zotović", rekao je Gavranović.

On je naveo da se u naselju Derviši izlila rijeka Široka i da je 20 objekata okruženo vodom. "Dat je nalog vatrogascima da obiđu te objekte i da snime stanje i da vide kako se građanima moće pomoći, a one koji žele napustiti objekte da evakuišu", rekao je Gavranović.

On je istakao da vodostaj rijeke Vrbanje neprestano raste, te da je u posljednja dva časa porastao za 60 centimetara.

Prema njegovim riječima, vodostaj rijeke Vrbas takođe je u posljednjih nekoliko časova porastao za više od 50 centimentara.

"Ukoliko se nastavi ovakvo stanje, bez obzira na nasip, naselje Česma bit će ugroženo", rekao je Gavranović, dodajući da se mogu ostvariti najgore prognoze, jer je ostalo još metar i 30 centimetara do vrha odmbrambenog nasipa koji čuva ovo naselje.

Gavranović je naveo i da je ugroženo naselje Delibašino Selo, gdje se nivo vode popeo do mosta.

On je naglasio da je vrlo teško uraditi nešto protiv vodene stihije, te da su svi napori fokusirani na spasavanje ljudi i njihovo alarmiranje na opasnost koja prijeti.

Gavranović je rekao da je pripremljen prijedlog odluke o proglašenju vanrednog stanja, ali da će konačna odluka biti donesena na bazi procjene Kriznog štaba kako će se situacija odvijati na terenu.