Zbog obnove hotela
0

Rijeka Buna kod Mostara ponovno na udaru investitora i građevinskih mašina

G. Š.
Korito rijeke Bune na jugu mostarske općine ponovno je na udaru teških mašina zbog izgradnje privatnog hotela, iako su inspekcijske službe upoznate s tim problemom u više navrata.

Ispod Bunskog mosta od jutarnjih sati u rijeci Buni bager neumorno radi, a kako doznajemo u pitanju je sanaciji podzide bivšeg hotela i kola vodenice po kojima je Buna bila poznata.

Jedan dio stanovništva kaže kako je dobro da se na Buni konačno nešto radi za unaprijeđenije turizma, dok drugi smatraju nedopustivim da se rijeka uništava zbog bilo kakvog projekta.

Ekolozi kažu da nemaju ništa protiv obnove hotela, ali da je uništenje rijeke nedopustivo.

Potpredsjednik Udruženja sportskih ribolovaca Neretva 1933 Jurica Ćorić nam kaže da su ribočuvari tražili inspekcijski nadzor i na mjesto događaja pozvali nadležne inspekcije službe, jer smatraju neprihvatljivim da se korito rijeke razvaljuje.

"U vodu po zakonu ne može nikako ući bager jer devastira korito rijeke i mijenja ekosistem. Mi imamo endemske vrste ribe koje su u Buni i ovo je nedopustivo", kazao je Ćorić za Klix.ba.

Šef Odsjeka za biologiju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" Sanel Riđanović upozorava da bilo koji antropogeni zahvat uništava trajno floru i fauni i vrste koje obitavaju tu.

"Neprihvatljivo je da se uništava korito rijeke zarad nečijih interesa jer ostavlja trajne posljedice za ekosistem", ističe Riđanović za Klix.ba.

Investitor Rafael Gagro za naš portal kaže kako je inspekcija bila i utvrdila da ništa nije sporno po pitanju radova i da se mještani ne trebaju brinuti za sudbinu Bune i ekosistema.

"Mi radimo obnovu projekta koji je radila Austrija i popravljamo ono što nije htjela popraviti ni bivša ni sadašnja vlast. Poslije mnogo upućivanih zahtjeva da se obnove kola na Buni ja sam odlučio da financiram i obnovim kola vodenice. Ne postoji nikakav drugi način, jer je to rađeno 1900. godine i loši su temelji. Da bi se to obnovilo mora bager ući u rijeku da izvadi stare temelje da se urade novi, a što se tiče rijeke ona će se vrati u prvobitni položaj kakva je i bila", ustvrdio je Gagro za Klix.ba pojašnjavajući situaciju na Buni kod Mostara.