Šemso Tanković, SDA Hrvatska
0

"Riječi kojima se služi Ivo Josipović koristili su Šešelj i Karadžić"

Sarajevo-x.com
Šemso Tanković
Šemso Tanković
Na izjavu Ive Josipovića u intervjuu za Reuters reagovao je i Šemso Tanković, predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske. U izjavi za HTV Tanković je istakao da je "praktički ispalo da su muslimani krvi za sva zla na ovom svijetu".

"Devedesetih godina je na isti način srpski narod pripreman na genocid u BiH. To su riječi kojima su se služili Radovan Karadžić i Vojislav Šešelj", rekao je Tanković za HTV, prenosi Index.hr.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, pak, istakao je kako Tanković vjerovatno nije pročitao njegovu izjavu, ili ju je pogrešno protumačio.

"On lamentira o Miloradu Dodiku i Republici Srpskoj, a ja o tome nisam govorio kaže Josipović", koji je još jednom pojasnio šta je htio kazati: "Nisam bio svjestan da će se moja izjava tako protumačiti. Želio sam reći da muslimani u BiH ljudi evropskih vrijednosti i vrlina i da s njima dijelimo puno toga, uključujući i te vrijednosti. Čudno mi je da je to nekto protumačio sasvim suprotno, pa je ispalo kao da sam govorio o radikalizaciji."

Podsjetimo, na Josipovićevu izjavu datu u intervjuu za Reuters, u kojoj se, kako su prenijele agencije, navodi da je Hrvatska u osjetljivoj situaciji jer graniči sa BiH u kojoj živi mnogo muslimana, reagovali su brojni bh. politilčari.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakao je da Josipovićeva izjava šteti "nemuslimanima u BiH".

Nedavno su telefonski razgovarali Ivo Josipović i Bakir Izetbegović. Hrvatski predsjednik je tada objasnio da je njegova izjava imala potpuno drugi motiv i smisao, te da je na pitanje novinara o radikalizaciji u regiji rekao da do nje ne može doći jer svi dijelimo iste, evropske vrijednosti.