BiH
0

Rezultati kampanje o zaštiti autorskog prava na računarskim programima

FENA
Prije nešto više od godinu dana, Business Software Alliance (BSA), najistaknutija organizacija čije poslovanje je posvećeno promovisanju sigurnog i legalnog digitalnog svijeta, je otpočela edukacioni program u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Niko nije iznad zakona“.

Cilj ovog programa je bilo upoznavanje javnosti s prednostima legalne upotrebe softvera, kao i sa štetnim posljedicama upotrebe nelicenciranog softvera.

Kampanja je uključila korištenje medijskog oglašavanja, organiziranje seminara u saradnji sa Udruženjem tužilaca/tužitelja BiH i direktno komuniciranje sa poslovnim subjektima u BiH.

U januaru 2006. godine BSA je uputio pismo na preko 3000 adresa u Bosni i Hercegovini gdje se ciljna grupa sastojala prvenstveno od poslovnih subjekata. Putem ovog pisma BSA je pozvao osobe odgovorne za pravne poslove kompanija da daju svoju punu podršku sigurnom i legalnom korištenja softvera.

Savjetnik BSA za BiH, gosp. Džemil Sabrihafizović je povodom završetka kampanje za promovisanje legalnog korištenja softvera rekao slijedeće:

"Zaštita autorskih prava na softver ima veliki značaj ne samo za razvoj softverske industrije, nego i za ukupan ekonomski razvoj, kako u svijetu tako i u svakoj zemlji pojedinačno. BSA kao organizacija koja okuplja najznačajnije svjetske proizvođače softvera, djelujući na suzbijanju softverskog piratstva, ostvaruje značajnu saradnju sa tužilaštvima, sudovima, policijom, inspekcijama i drugim institucijama i službama u čijoj nadležnosti je primjena zakona u ovoj oblasti. Upravo u okviru takve saradnje organizirali smo seminar za tužioce, koji je bio vrlo uspješan i korisan. Po završetku naše intenzivne kampanje u svim medijima, putem koje je BSA promovisao prednosti zakonitog korištenja softvera i ukazao na rizike kojima se izlažu korisnici nelicenciranog softvera, te direktnog komuniciranja sa poslovnim subjektima u BiH možemo reći da smo zainteresirali javnost za ovaj problem. Naime, kao odgovor na pismo koje smo uputili osobama odgovornim za pravno poslovanje kompanija dobili smo na desetine poziva. Ono što nas je posebno obradovalo je činjenica da smo na poziv asistena sa Pravnog fakulteta u Sarajevu održali jedno predavanje studentima završne godine o zaštiti autorskog prava na računarskim programima."

BSA planira početkom 2007. godine organizirati seminar na temu zaštite autorskog prava na računarskim programima za sudije u BiH kao i poseban trening za pripadnike službi u čijoj nadležnosti je otkrivanje korisnika nelegalnog softvera, te kontinuiranim radom stvarati ambijent u kojem će zakonitost biti stimulisana, a nezakonitost sankcionisana.