BiH
1

Rezime aktivnosti Ministarstva civilnih poslova BiH u 2006. godini

FENA
Tokom 2006. godine u Sektoru za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH pripremljeno je nekoliko bitnih zakonskih i drugih dokumenata koji znače približavanje BiH evropskom edukacijskom prostoru.

Za parlamentarnu proceduru pripremljena su četiri zakona: o predškolskom odgoju, srednjem stručnom obrazovanju, visokom obrazovanju i agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović je za Fenu kazao kako, nažalost, Prijedlog zakona o visokom obrazovanju ni u 2006. godini nije prošao u parlamentarnoj raspravi.

Podsjetio je da je završen projekt „EU – reforma općeg obrazovanja“, te EU VET II projekt. U saradnji sa OSCE-om završene su Smjernice za pisanje udžebenika iz historije i geografije, te Plan aktivnosti o djeci sa posebnim potrebama.

Ministarstvo civilnih poslova je u saradnji s resornim entitetskim ministarstvima i Brčko Distriktom štampalo Katalog odobrenih udžbenika i nastavnih sredstava u BiH za osnovne i srednje škole.

U oblasti kulture, završena je Strategija kulturne politike u BiH, koja će uskoro biti upućena Vijeću ministara BiH na usvajanje, te prezentirana Vijeću Evrope, a treba poslužiti i kao podloga za donošenje zakona o kulturi na državnom nivou. Na prijedlog ministra civilnih poslova BiH Safeta Halilovića i u prošloj godini su iz državnog budžeta finansirane institucije kulture od značaja za BiH i to u dvostruko većem iznosu u odnosu na 2005. godinu. Sektor obrazovanja će u 2007. godini nastaviti aktivnosti na reformi ove veoma važne oblasti.

U nadležnosti Ministarstva civilnih poslova su i CIPS projekt, deminiranje i državljanstva, te su u 2006. godini u ovim oblastima provođene redovne aktivnosti koje su, prije svega usmjerene na ispunjavanje obaveza prema građanima BiH.

U 2006. godini je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojena dopuna Zakona o državljanstvu kojim je ustanovljena Komisija za reviziju državljanstava, koja u roku od godinu dana treba preispitati validnost procedura primijenjenih u procesu prijema stranaca u državljanstvo BiH.

Djelovanjem Direkcije za provedbu CIPS projekta, urađen je veliki posao u provođenju prvih samostalnih općih izbora u BiH nakon Dejtona, u kojima su korištene usluge Direkcije CIPS i njeni podaci o građanima kroz metodu i upotrebu takozvane pasivne registracije birača.

BHMAC, koji djeluje u okviru Ministarstva civilnih poslova, realizirao je više od 70 posto planiranih poslova u oblasti deminiranja. Ovo je veoma visok stepen realizacije planiranih zadataka, s obzirom na to da je otežavajuća okolnost primjena PDV i na donacije za ovu oblast.

Sektor za rad, zapošljavanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i penzije proveo je, između ostalog, aktivnosti u vezi sa zaključenjem Donatorskog sporazuma između Ministarstva zdravlja i socijalne solidarnosti Grčke i Ministarstva civilnih poslova BiH o implementaciji Projekta „Ustanovljavanje regionalnih mreža i sistema za prikupljanje i razmjenu socijalnih i zdravstvenih informacija“; predložio Vijeću ministara BiH zaključenje Sporazuma o uspostavi Ekonomsko-socijalnog vijeća BiH; proveo aktivnosti o zaključenju sporazuma o socijalnom osiguranju BiH sa Švicarskom, Mađarskom, Slovenijom, Holandijom, Belgijom i Luksemburgom.

Koordinirao je aktivnosti na izradi i usvajanju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u BiH i Zakona o jonizirajućoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH te uspostavio saradnju s entitetskim ministarstvima zdravlja zaključivanjem Sporazuma o primjeni Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Na nivou države uspostavljen je i konstituiran Nadzorni odbor za borbu protiv HIV/AIDS-a, koji je u funkciji ranije donesene državne Strategije za borbu protiv HIV/AIDS-a, a za ovu aktivnost osigurana je i pomoć veća od osam miliona dolara iz Globalnog fonda za ove namjene.

Sektor za rad, zapošljavanje, socijalnu politiku i penzije, te Sektor za zdravstvo će nastaviti aktivnosti na reformi u ovim oblasti u funkciji približavanja evropskim standardima.

Kada je riječ o Sektoru za geodetske, geološke i meteorološke poslove, u toku je implementacija projekta „Obnova gradskih geodetskih mreža Sarajeva, Mostara i Banja Luke“, a veoma je značajan i angažman u Upravnom odboru projekta katastra u BiH u vezi s izradom Zakona o premjeru i katastru nekretnina na entitetskom nivou u sklopu reforme zemljišne administracije, te poslovi u vezi s pitanjem državne granice BiH.

Ovaj sektor je uključen i u aktivnosti na realizaciji Programa izrade Hidrogeološke karte BiH, te u aktivnosti na realizaciji Programa izrade Inženjerskogeološke karte BiH, ali i u realizaciji projekta rekonstrukcije meteorološke mreže BiH, te projekta formiranja i opremanja meteorološkog i seizmološkog centra u Srebrenici.