BiH
0

Revolt najavio sutrašnje skupove građana u Tuzli i Sarajevu

FENA
Tuzla
Tuzla
Predstavnici Omladinskog pokreta "Revolt" najavili su, danas na pres-konferenciji u Tuzli, javne skupove građana i građanki koji se žele izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci.

Okupljanje je planirano sutra, na Dan državnosti, u Sarajevu i Tuzli. Cilj ovih skupova je ukazivanje na diskriminaciju osoba koje se ne osjećaju i ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda, rečeno je na pres-konferenciji.

Politički sistem u Bosni i Hercegovini, zasnovan na Dejtonskom ustavu, legalizuje diskriminaciju građana koji nisu pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda: Bošnjaka, Srba ili Hrvata.

"Članovi Predsjedništva, delegati u Domu naroda Bosne i Hercegovine i uposlenici drugih institucija, umjesto da se biraju prema sposobnostima, biraju se prema nacionalnom ključu. U nastojanjima da se zadovolje takozvani nacionalni interesi zanemaruju se osnovna ljudska i građanska prava, iako je Bosna i Hercegovina potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama te Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima” poruka je organizatora sutrašnjih skupova.

Članovi omladinskog pokreta "Revolt" sutra će javno iskazati želju da žive u zdravom društvu, gdje nema vještačkih podjela među ljudima i tražit će izmjenu ustava u smislu jednakopravnosti za sve građane.