Sindikat GRAS-a
0

'Revizorima treba dati veća ovlaštenja'

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Sindikata GRAS-a ne očekuje da će se smjenom Šaćira Boškaila sa pozicije direktora i imenovanjem novog v.d. direktora Hasana Bašića znatnije popraviti finansijsko stanje u ovom javnom preduzeću, te zahtjeva veći angažman Vlade Kantona Sarajevo.

"Vlada treba pronaći moduse kako pospješiti naplatu karata od građana. Ovdje su stanovnici jednostavno navikli da ne plaćaju javni gradski prijevoz. Kantonalne vlasti bi se napokon trebale pozabaviti tim pitanjima i jednom za sva vremena riješiti sistem naplate, koji bi nas doveo do kvalitetnijeg prijevoza, boljih vozila i većeg broja linija", kazao je za naš portal Adnan Himzanija, potpredsjednika Sindikata GRAS-a.

On smatra kako bi se sistem naplate mogao riješiti kada bi se dala veća ovlaštenja revizorima.

"Revizorima se trebaju dati ovlasti da kada 'uhvate' putnika bez plaćene i poništene karte mogu zatražiti ličnu kartu i izdati kazneni nalog", ističe Himzanija, odgovarajući da ne smatra da su to 'nepopularne metode', te da je javni gradski prijevoz 'u svim evropskim gradovima' regulisan na ovaj način.

Sindikat GRAS-a je odgodio štrajk koji je bio najavljen za kraj maja, te su odlučili privremenom direktoru 'dati šansu' da poboljša stanje u kompaniji. Razlog najavljenog štrajka je nepoštivanje kolektivnog ugovora i sporazuma koji je 6. aprila potpisan sa upravom preduzeća.