BiH
97

Rekonstrukcija simbola otpora u Goraždu: "Most ispod mosta“ zadržat će autentičan izgled

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U Goraždu je u toku rekonstrukcija "Mosta ispod mosta“, zdanja koje je spasilo na hiljade života opkoljenog grada na Drini u toku agresije.

Kako bi most zadržao autentičan izgled iz vremena kada je sagrađen, u jeku agresorskih napada na Goražde, rekonstrukcija će se izvoditi u fazama a djelo je zajedničkog angažmana udruženja i privrednika, s tim da su se u akciju uključile i goraždanske srednje škole, ali i pripadnici 4. pješadijske brigade 3. pješadijskog bataljona OS BiH.

Prva faza rekonstrukcije Mosta ispod mosta, počela je ovog mjeseca a učenici srednjih škola "Džemal Bijedić“ i "Hasib Hadžović“ uredili su ulazni portal na most iz Omladinske ulice.

Firma "Face Art“ trenutno izrađuje panoe sa slikama iz rata koje će se postaviti na konzole, a najveći dio posla sanacije "Mosta ispod mosta", učvršćivanje postojeće konstrukcije i zamjenu dotrajale daske radi firma "Bekto Precisa“.

Kompanija "Hella Bekto Industries" isporučit će potrebnu opremu, kako bi po prvi put na most bio montiran i sistem rasvjete.

Najave su da će do 18.septembra, Dana oslobođenja Goražda, odnosno Dana općine i BPK, "Most ispod mosta“ biti potpuno osvijetljen a biće okončano i uređenje drugog izlaza prema hotelu "Behar“, kao i postavljanje simbola koji podsjećaju na humanitarnu akciju "Padobran“, ali i ratnih mini-hidrocentrala što će biti svojevrsna muzejska postava na otvorenom.

Sanacija i rekonstrukcija ovih spomen obilježja ne iziskuje velika materijalna sredstva jer su u realizaciji ovog plemenitog cilja udruženi svi učesnici, s jednom željom, da se za generacije koje dolaze sačuva sjećanje na herojske dane otpora i ljude koji su bili njen dio.

Most koji je 1994.godine sagrađen ispod današnjeg mosta Alije Izetbegovića, u to je vrijeme poslužio za siguran prelazak s jedne na drugu obalu rijeke Drine jer je standardni most konstantno bio izložen artiljerijskom i snajperskom djelovanju sa okolnih brda.