BiH
0

Reisu-l-ulema u Mešihatu iz-a u Ljubljani

FENA
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Sloveniji.

Cerića je primio muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus, njegov zamjenik Ibrahim ef. Malanović i sekretar IZ-a Slovenije Nevzet Porić.

U razgovoru je potencirano pitanje izgradnje džamije u Ljubljani. Muftija dr. Nedžad Grabus zahvalio je Ceriću za nesebičnu pomoć koju je kao reisu-l-ulema pružio u ovom projektu. Zahvalio je i Rijasetu IZ-a u BiH za svu pomoć i podršku koja je dolazila i dolazi Islamskoj zajednici u Sloveniji u njenom radu.

Reisu-l-ulema Cerić izrazio je zadovoljstvo uspjehom Islamske zajednice u Sloveniji. Raduje ga da Islamska zajednica u Sloveniji svakim danom napreduje i postaje sve ozbiljnija institucija. Očekuje da će se pozitivni trend nastaviti.

Cerić se susreo i s imamima koji obavljaju imamsku službu na području Mešihata IZ-a Slovenije, a koji se svaki mjesec okupljaju na redovnom mjesečnom seminaru.

Imami su u kratkim crtama predstavili džemat u kojem rade.

  • Drago mi je da ste iz kriznog perioda ušli u period uspjeha koji se manifestira kroz projekte koje realizirate. Imate na svom čelu muftiju koji spada među one najuspješnije predstavnike Islamske zajednice. Zato vas molim da ga podržite u njegovom radu i da zajedno sa njim ostvarujete još bolje rezultate. Mi imamo određenu vezu, tj., veza između Mešihata IZ-a u Sloveniji i Rijaseta IZ-a u BiH. Ta veza ne može nam naštetiti. Stoga je dobro da ta veza ostane i ubuduće. Vi niste dijaspora, ali uvjeti rada u kojima radite odgovaraju uvjetima dijaspore, rekao je reisu-l-ulema ef. Cerić.

On je danas u pratnji muftije ljubljanskog dr. Nedžada Grabusa i sekretara IZ-a Slovenije Nevzeta Porića obišao lokaciju na kojoj će se graditi ljubljanska džamija, javila je MINA.

Nakon toga Cerić je u pratnji muftije ljubljanskog dr. Nedžada Grabusa, njegovog zamjenika Ibrahima ef. Malanovića i sekretara IZ-a Slovenije Nevzeta Porića posjetio gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Reisu-l-ulema Cerić zahvalio je gradonačelniku i njegovom timu na uspješno završenom poslu vezano za prodaju zemljišta koje je predviđeno za izgradnju džamije u Ljubljani.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH je naglasio da Janković spada u one političare koji izvršavaju svoja obećanja te da mu je drago da je Janković našao zajedničku riječ s muftijom dr. Nedžadom Grabusom.

Cerić je čestitao gradonačelniku Jankoviću na velikom poduhvatu i zahvalio uime Islamske zajednice u BiH i Islamske zajednice u Sloveniji za sve što je učinio i što će učiniti za projekt izgradnje džamije u Ljubljani, koja, kako je istakao, sigurno spada u domenu ljudskih prava, a pravo muslimana u Ljubljani jeste da izgrade mjesto gdje će moći izvršavati svoje vjerske dužnosti i obaveze.

Muftija dr. Nedžad Grabus također je zahvalio Jankoviću i posebno gradskom vijećniku Romanu Jakiču koji je također prisustvovao ovom susretu za nesebičnu pomoć pri realizaciji ovog projekta.

Dogovoreno je da Islamska zajednica u Sloveniji u suradnji s Gradskom upravom što prije pokrene proceduru raspisivanja arhitektonskog natječaja za idejno rješenje ljubljanske džamije.

Nakon toga projekt će se konkretizirati i lakše će se govoriti o njegovim detaljima, javila je MINA.