BiH
0

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić osudio objavljivanje filma "Fitna" autora Geerta Wildersa

FENA
Glavni odbor Udruženja Ilmije BiH i Muftijstva zeničkog bio je danas domaćin 2. kruga seminara za imame Muftijstva zeničkog, a tema skupa bilo je "Stanje Islamske zajednice u BiH".

Skupu je u ulozi predavača prisustvovao i reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, a skup od preko 200 imama sa područja Muftijstva zeničkog, podržao je tekst kojeg je povodom objavljivanja, kako se kaže, uvredljivog filma holandskog političara Geerta Wildersa, pročitao dr. Mustafa ef. Cerić.

"Film Fitna je provokacija na koju muslimani treba da odgovore pojačanom vjerom i snažnijim jedinstvom na putu istine i pravde. Mržnja prema Islamu uznemirava sve muslimane, a posebno nas u BiH jer nas to podsjeća na genocid kojeg je naš narod doživio na kraju 20. stoljeća u srcu Evrope. Islamofobija Geerta Wildersa neće uvećati slobodu izražavanja u Evropi ali hoće raniti milione nevinih duša. Pozivamo sve ljude dobre volje da umjesto mržnje, šire ljubav, umjesto netrpeljivosti toleranciju i umjesto sukoba, promiču suradnju među svim ljudima i narodima svijeta", stoji u deklaraciji koju je podržao skup imama sa području Muftijstva zeničkog, na čelu sa reisu-l-ulemom Cerićem i muftijom zeničkim Ejubom ef. Dautovićem.

Gosti današnjeg seminara bili su generalni sekretar Rijaseta IZ Muhamed ef. Salkić, referent za zekat mr. Elnur Salihović i Izet ef. Čamdžić, imam Gradske džamije u Zavidovićima, dok je seminarom rukovodio predsjednik Udruženja Ilmije Muharem ef. Hasanbegović.

Kako je rekao muftija zenički Ejub ef. Dautović, opće stanje na području ovog Muftijstva je zadovoljavajuće iako ga opterećuju narušenost međuljudskih odnosa i raširenost konzumiranja alkohola i droge.

"Na području Muftijstva zeničkog u toku je gradnja 30 džamija, 24 mesdžida, 14 imamskih stanova i 20 gasulhana. U toku je odabir lokacije za Islamski pedagoški fakultet u Zenici, a uskoro se nadamo početku gradnje kompleksa Sultan Ahmedove džamije u Zenici", izjavio je mr. Ejub ef. Dautović, muftija zenički.