BiH
0

Reisov prijem u povodu Kurban-bajrama

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Povodom Kurban-bajrama reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić upriličio je u petak na Fakultetu islamskih nauka tradicionalni prijem za zvanice iz javnog života BiH.

Obraćajući se prisutnima, Cerić je istakao da će godina koja prolazi ostati u sjećanju kao godina propuštenih prilika za brži i bolji napredak našeg društva, ali i godina u kojoj je postalo jasno da se prava i slobode ne poklanjaju, već da se za te vrijednosti mora boriti svaki pojedinac i svako društvo da bi bilo cijenjeno i poštovano.

Kazao je, uz ostalo, da Islamska zajednica ne može prihvatiti ocjene o svome radu i djelovanju koje su paušalne i zlonamjerne te kojima se kod muslimana želi izazvati strah i unijeti sumnja u moralni integritet njihovih duhovnih predstavnika.

Islamska zajednica neće se odreći svoga prava i svoje slobode da javno iznosi svoja mišljenja o svim pitanjima koja se tiču muslimana, uvijek uvažavajući činjenicu da je BiH multireligijsko i multinacionalno društvu u kojem svi treba da budu jednakopravni i jednakovrijedni poštovanja kao pojedinci i kao zajednice.

Islamska zajednica je svjesna svoje odgovornosti i spremna je da radi na promicanju kulture dijaloga, posebno međuvjerskog dijaloga kao važnog načela za bilo koji drugi dijalog u našem društvu, kazao je ef. Cerić.

"Uvjeren sam da kao što u nama muslimanima Kurban-bajram budi nadu u bolju budućnost i oživljava u nama vjeru u pravedne zakone, koji će donijeti jednakopravnost svim ljudima i narodima naše zemlje, tako isto sam uvjeren da kod naših komšija - jevreja, kršćana i hrišćana i svih ostalih ljudi dobre volje njihovi blagdani bude nadu i oživljava vjeru u našu nam zajedničku budućnost, koja se zove Evropa, koja je utemeljena na principu demokratije i ljudskih prava", rekao je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, javila je Mina.