Ako zatreba, sakupljat će i sergije
0

FOTO+VIDEO / Reis Cerić odlučno krenuo u spašavanje Zemaljskog muzeja

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Poglavar Islamske vjerske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić posjetio je u petak Zemaljski muzej BiH u Sarajevu koji je pred gašenjem i obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da spasi jednu od sedam institucija kulture BiH.

Nakon što je pred muzej stigao u crnom Mercedesu, reis Cerić je u pratnji direktora Muzeja Adnana Busuladžića obišao postavku "Ajkule i raže" te druge muzejske postavke, nakon čega je prisutne predstavnike medija upoznao o aktivnostima koje je već poduzeo, i onim što namjerava poduzeti za spas Muzeja. Kako je Cerić dobitnik UNESCO-ve nagrade za mir, nada se da će to iskoristiti za lobiranje u svijetu.

"Zemaljski muzej BiH sadrži brojne kolekcije, tu je jedinstvena kolekcija od 500.000 insekata kakve nema na Balkanu, a možda ni u Evropi, tako da ovo nije samo naša institucija, već institucija Evrope i cijelog svijeta. Svijet nam posebno duguje, jer su mirno gledali uništavanje i spaljivanje Nacionalne biblioteke smještene u Vijećnici", kazao je reis Cerić te dodao kako će pismo sa zahtjevom za pomoć Muzeju poslati direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj.

"Kao dobitnik njihovog priznanja, imao sam priliku da je upoznam, i da s njom nekoliko puta budem na večeri, nakon što pošaljem pismo, ako bude trebalo, otići ću i lično u UNESCO da tražim pomoć".

Cerić je kazao da će pismo za pomoć uputiti i dr. Abdul-Azizu Altwaijriju, direktoru ISESCO-a, kulturne organizacije zemalja Islamske konferencije te da je nakon kontakta sa ambasadorom Austrije u BiH upućen na Federalnu ministricu edukacije, umjetnosti i kulture Austrije dr. Claudiju Schmied. Pomoć će zatražiti i od ministra kulture Turske Ertugrula Gunaya, a posebnu pomoć očekuje od predstavnika Svjetskog i Evropskog jevrejskog kongresa, s obzirom na to da Muzej čuva Sarajevsku Haggadu koju su Sefardi iz Španije donijeli prije više od 500 godina.

"Haggadu čuvamo već 500 godina. Kada su je htjeli uništiti u Drugom svjetskom ratu, spasio ju je Derviš Korkut uz pomoć saradnika, radnika Muzeja. Onda je spašena i u prošlom ratu, kada budem pisao pismo predstavnicima Jevrejskog kongresa, od kojih predsjednika Evropskog jevrejskog kongresa Moshe Kantora i poznajem, napisat ću im: Sarajevska Haggada je ponovo u opsanosti, pomozite nam da je spasimo treći put!", kazao je Cerić.

Podsjetio je i na dokument između BiH i SAD koji je u ime BiH svojevremeno potpisao tadašnji ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, a kojim se SAD obavezuju da će pomoći spašavanju ugroženih kulturnih institucija u BiH te je kazao da će na taj dokument podsjetiti i ambasadora SAD u BiH Patricka Moona.

Direktor Muzeja Busuladžić zahvalio se Ceriću na dolasku i podršci te podsjetio kako je on Muzej posjećivao i za vrijeme rata te pružao podršku. Zamolio je da se njegova posjeta ne politizira.

"Mi bismo voljeli da od najave zatvaranja ovdje svaki dan imamo posjete premijera na svim nivoima, ministara, gradonačelnika, predstavnika stranaka i da konkretnim potezima pomognu. Mi smo dobili, na primjer, od Grada Sarajeva podršku koja je ostala deklarativna, jer nas u budžetu nema ni s markom. Hvala svima, ali nama takva podrška danas ne može pomoći, trebaju nam konkretni potezi", kazao je Busuladžić te dodao da su tokom obilaska on i Cerić u šali spomenuli da bi na kraju moglo biti organizirano i prikupljanje dobrovoljnih priloga - sergija u džamijama.

"To je spomenuto, ali mogu reći da, ako zaista zatreba, ako ne bude drugog načina, mi ćemo organizovati da vjernici u džamijama prikupljaju sergije za Muzej, a neki će i dalje dernečiti, jer na to imaju pravo", ironično se Cerić osvrnuo na doček Nove godine, ali je prisutnima ipak uputio prigodnu čestitku povodom Nove 2012. miladske godine".