BiH
398

Reintegracija Grbavice, Kovačića i Vraca - dan koji se ne zaboravlja

Piše: N. J.
Grbavica prije 18 godina
Grbavica prije 18 godina
Danas, 19. marta, navršava se 18 godina od reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca.
Grbavica prije 18 godina
Grbavica prije 18 godina


Ljudi koji su se prije 18 godina vraćali u svoje stanove i na svoju Grbavicu plakali su i skakali od sreće. To je dan koji mnogi od njih zasigurno neće nikada zaboraviti.

Tih je dana infrastruktura na Grbavici, Kovačićima i Vracama bila potpuno uništena, a i iz većine stanova je odneseno sve i čak počupane i instalacije. Također, četiri godine sa Grbavice niko nije odvozio smeće kojim je naselje bilo pretrpano, a na Jevrejskom groblju nije bilo ni cigle na cigli, a kamoli čitave kuće...

Grbavica prije 18 godina
Grbavica prije 18 godina


Danas, 18 godina poslije, dosta toga je obnovljeno, a sjećanja na ratna dešavanja i užase nikada neće prestati.

Organizacioni odbor za obilježavanje Dana reintegracije ovih naselja pripremio je više aktivnosti. Tako je još u ponedjeljak upriličena revijalna utakmica između Pofalićkog i Željezničara, a organizovano je i takmičenje osnovaca sa reintegrisanih područja u izradi likovnih i literarnih radova. Nadalje, organizatori su inicirali i estetsko uređenje i čišćenje ovih naselja.



Grbavica prije 18 godina
Grbavica prije 18 godina


Na sam Dan reintegracije bit će odata počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, od 10:30 do 12:10 sati, na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, šehidskom mezarju Kovači, spomen-obilježju Kovačići, spomen-parku Vraca, spomen-obilježju Grbavica i spomen-obilježju logorašima (Grbavica).

Bit će upriličena i svečana sjednica u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u 18 sati.