"Fragmenti asteroida"
1

Regionu ne prijeti opasnosti od meteorske kiše

SRNA
Meteorit u Rusiji
Meteorit u Rusiji
Sekretar Univerzitetskog astronomskog društva Banja Luka Milan Popović rekao je Srni da regionu ne prijeti opasnost od meteorske kiše koja se pojavila nad Rusijom.

Popović kaže da je ova meteorska kiša preletjela Evropu.

"Kod nas neće biti ništa slično. Nećemo vidjeti ni čuti ništa od tih nebeskih pojava", dodao je Popović.

On je pojasnio da se o jučerašnjoj pojavi ništa ne može tvrditi sa sigurnošću, ali da su pretpostavke da je riječ o fragmentima asteroida koji je juče proletio pored Zemlje na udaljenosti od 28.000 kilometara.

To su, kaže Popović, fragmenti koji lete za asteroidom i koje je privukla zemljina gravitacija, a 2029. godine na ovako maloj udaljenosti od Zemlje proletjet će asteroid Apofis.

"Na Zemlju svakodnevno padne nekoliko hiljada i do 20.000 tona materijala iz svemira, brzinom od 11 do 72 hiljade kilometara u sekundi. Izuzetak u jučerašnjem slučaju je što meteorit nije izgorio u atmosferi, što je vrlo rijetka pojava", rekao je Popović.

On kaže da se pretpostavlja da je jučerašnji meteorit bio sačinjen od metala, vjerovatno gvožđa ili nikla i da je to razlog zašto nije u potpunosti sagorio u atmosferi.

Popović podsjeća da u ovakvim slučajevima treba razlikovati pojmove meteorid, meteorit, meteor i bolid.

Meteorid je malo nebesko tijelo koje se nalazi izvan Zemljine atmosfere, ali ukoliko uđe u nju zagrijava se, gori i isparava usljed trenja, ostavljajući za sobom svjetlosni trag.

Meteorit je meteorid koji preživi prolazak kroz zemljinu atmosferu i padne na njenu površinu. Može da ostavi udarni krater na površini Zemlje.

Meteor je zvučna i optička pojava koja nastaje jonizacijom atmosfere tokom prolaska nebeskog tijela kroz nju, dok je bolid meteor koji je vrlo sjajan.

Oko 1.200 ljudi povrijeđeno je jučer kada je meteor eksplodirao iznad ruskog regiona Čeljabinsk i izazvao udarni talas koji je razbio prozore i oštetio nekoliko hiljada objekata.

Prema podacima ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, među povrijeđenima je oko 200 djece, a većina je zadobila posjekotine od stakla.

Vatrena lopta kretala se preko horizonta brzinom od 30 kilometara u sekundi i ostavila za sobom bijeli trag koji se mogao vidjeti sa daljine od 200 kilometara, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Meteor težine oko 10 tona vjerovatno je bio sačinjen od gvožđa, a raspao se na visini od 30 do 50 kilometara.

Zvučni udar je polomio hiljade prozora, aktivirao automobilske alarme i poremetio rad mreže mobilne telefonije, a meteoriti su zasuli čitavu oblast.

Meteorska kiša u Čeljabinsku oštetila je skoro 3.000 objekata, uključujući 34 zdravstvena centra i 361 školu i obdanište.